Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PORUŠENI STUBOVI, UKRADENE MESINGANE ALKE

Ponovo oskrnavljeno pravoslavno groblje u Osijeku!

Autor: Srna | 25.06.2015 - 12:04:00h | Komentara: 0

Nepoznati počinioci ponovo su oskrnavili pravoslavno groblje u naselju Osijek u federalnoj opštini Ilidža, gde su na grobovima ispisivali neprimerene grafite, lomili vaze za cveće i porušili kameni stub na grobljanskoj kapiji.

 

Groblje je često na meti napadača

Groblje je često na meti napadača | Foto: Profimedia.rs

- Želim da osudim ovaj vandalski čin koji se dogodio na pravoslavnom groblju u Osijeku. I mi, sveštenici, i naši parohijani duboko smo ogorčeni i uznemireni zbog ovog događaja, ne znamo šta bi se moglo još desiti pošto ovo nije prvi put da nam za sada nepoznata lica skrnave grobove - istakao je paroh blažujski jerej Darko Danilović govoreći o ovom incidentu koji se dogodio pre dve večeri.

Prošle godine, ističe on, samo u jednom danu sedam spomenika je srušeno, oskrnavljeno i polupano do temelja, više grobova je poliveno farbom, a parohijani koji su uređivali groblje, mlađa lica i meštani Osijeka, zasuti su kamenicama i upućene su im pogrdne reči.
On je rekao da su juče popodne članovi jedne srpske porodice došli na groblje da urede i okade porodičnu grobnicu i prisluže sveće i bili su neprijatno iznenađeni prizorom koji su zatekli, nakon čega su odmah obavestili sveštenike i ilidžansku policiju.
Ističući da je policija blagovremeno izašla na lice mesta i obavila uviđaj, otac Danilović je apelovao da sve nadležne institucije u opštini Ilidža učine nešto konkretno kako bi zaštitili groblje od vandala i obezbedili da se i parohijani i porodice koje obilaze groblje osećaju bezbedno i spokojno.
Meštanin Rajko Ešpek, koji vodi računa o održavanju groblja, ističe da on nema nikakvih problema sa komšijama, ali da ga veoma brinu incidenti koji se skoro svakog meseca dešavaju na pravoslavnom groblju.
 - Dešavaju se neke banalne stvari. Ovo normalan čovek ne može da učini. Bruka je i sramota šta nam rade i zato bih i ja apelovao da policija i druge odgovorne institucije povedu više računa o zaštiti groblja - kaže Ešpek.
Prema njegovim rečima, vandali su najverovatnije mlada lica uzrasta između 16 i 17 godina koji noću dolaze na groblje, piju i drogiraju se, a potom čine nedostojne stvari.
On je dodao da je policija redovno dolazila na njegove pozive, ali do danas nijedan vinovnik ovih incidenata nije otkriven, niti kažnjen za svoja nedela.
Na groblju su vidljivi znakovi skrnavljena nadgrobnih spomenika na grobnicama porodica Vidić, Berjan, Ćosović, Janković, Bogdanović i drugih, a osim polomljenih vaza za cveće srušeni su i stolovi, pa čak su skinute i odnesene mesingane alke sa nadgrobnih ploča.
Jedna porodica, upozorava Ešpek, najavila je da više ne može da podnosi ovo maltretiranje i neprimerene napade na njihove svetinje i da će najverovatnije posmrtne ostatke svojih najmilijih preneti u Trebinje, gde sada živi.
U naselju Osijek u federalnoj Ilidži danas živi oko 60 srpskih porodica, uglavnom staraca koji se izdržavaju od penzija, a neki od njih koji su još u snazi žive od svog rada na skromnim imanjima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP