Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OTKRIVENI ŠOKANTNA TAJNA

Porodice Obama i Klinton se međusobno mrze; Mišel uporno Hilari naziva gnuom

Autor: jutarnji.hr | 24.06.2014 - 11:39:00h | Komentara: 0

Mrzim tog Obamu više nego ijednog čoveka koga sam ikad sreo, više nego ijednog čovjeka koji je ikad živeo. Te vrlo teške reči nije izrekao ni jedan pripadnik radikalnog desnog pokreta Čajanka (Tea Party), a ni član Republikanske stranke.

Ne, to je o sadašnjem demokratskom predsedniku Sjedinjenih Američkih Država rekao bivši demokratski predsjednik Bil Klinton, ako je verovati novinaru i piscu Edvardu Klajnu koji je taj citat objavio u svojoj novoj knjizi “Blood Feud” (Krvavi sukob).

Hilari Klinton

Hilari Klinton | Foto: Screenshot "Jutjub"

Klajn je novinar sa vrlo uglednom karijerom, radio je na visokim položajima u nedeljniku Njuzvik (Newsweek), a zatim u Njujork Tajmsu (The New York Times) a posebnu pažnju privukao je svojim knjigama o poznatim demokratskim predsedničkim porodicama.

Rasizam

U novoj knjizi Klajn se bavi sukobom sadašnje i bivše prve porodice, Obama i Klinton. Neki od detalja pojavili su se u Njujork Postu i brutalno ocrtavaju odnose dve porodice i sasvim sigurno neće pomoći mogućoj novoj kandidaturi bivše prve dame, senatorke i državne sekretarke.

KLINTON

Bil Klinton

Bivši predsednik je tako, prema Klajnu, svoje stanovište o mržnji prema Baraku Obami objasnio izjavom budućeg predsednika iz kampanje 2008. godne kad ga je, zbog nekih njegovih izjava, optužio da je rasista. Kad se ipak pogledaju objavljeni dijelovi knjige, sasvim je jasno da sukob dve trenutno  najmoćnije demokratske porodice svoje korene vuče upravo iz demokratske kampanje za predsedničkog kandidata 2007./2008. godine.

Naime, tada je bilo sasvim jasno da će bilo koji demokratski kandidat pobediti bilo kojeg republikanskog kandidata zbog svih negativnih učinaka osmogodišnje vlade Džordža  Buša juniora. Neki od kritičara tada su pak, ipak zabrinuti, poručivali demokratama: “Pobeedili biste unaprijed da ste samo izabrali belog muškarca, a vi uzmete Afroamerikanca i ženu”. Očigledno je da su oštre reči razmenjene u kampanji ostavile gorak ukus, posebno u ustima porodice Obama.

Poljupcem pokazali svima  da se ne razvode:  Barak i Mišel

Ne može im niko ništa: Barak i Mišel Obama

Tako Klajn navodi kako je Mišel često, nakon radnog dana, znala da sedne u skrivenu kancelariju u Beloj kući sa svojom najdražom prijateljicom Valeri Džaret, inače Obaminom savetnicom, gde bi onda pričale, a pomalo i tračarile (da, to rade i prve dame). Klajnovi izvori ističu da je Mišel tom prilikom, uz čašu šardonea, o Hilari govorila kao o "hajdelbist" - što je o preinačen termin za vajldbist (divlju zver), koji označava gnua, ružnu životinju koja se smatra tvrdoglavom, osvetoljubivom i hladnokrvnom.


Značajna podrška

Sukob je prvi put ozbiljno kulminirao 2011. godine, pre druge Obamine kampanje kad mu je sugerisano da bi mu Klintonova podrška bila značajna. Barak je tada pozvao Bila na partiju golfa, a Klinton je nekim svojim prijateljima rekao da u tome neće uživati. “Više me je puta nazvao Džordž W. Buš da me pita za savet nego Obama. Sa njim nemam nikakav odnos, a smeta mi i kako je uvek u razgovoru sa mnom svađalački raspoložen”, rekao je tada Klinton. Ali zaključio je da će tada obojica trebati uslugu od onog drugog, Obama podršku u kampanji, a Bil kasniju njegovu podršku za Hilari, pa će biti još i neugodnije.

Barak i Mišel Obama sa Džo Bajdenom

Sadašnji i možda budući predsednik SAD: Barak i Mišel Obama | Foto: AP

Tokom partije golfa Bil je više puta isticao da je Hilari najbolji kandidat za sledeće predsedničke izbore, ali Obama je stalno izbegavao tu temu. Kako Klinton nije odustajao, Barak je odjednom doslovce šokirao svog prethodnika: “Znaš, Mišelbi takođe bila sjajna predsednička kandidatkinja”.

Klinton je, ističe Klajn, ostao bez teksta, a navodno je bio spreman da prekine partiju, ali ipak je ostao; ulozi su, naime, bili preveliki.

Inače, pre nekoliko nedelja Barak Obama novinarima je otvoreno rekao kako Mišel sigurno neće biti kandidatkinja za predsednicu ni sada ni u budućnosti.

Nakon golfa ratne sekire su ipak zakopane, a onda je usledio još jedan krah odnosa. Porodica Obama pozvala je Klintonove na privatnu večeru 1. marta 2013. godine. Hilari je tada šokirala Bila kad je pitala Michelle da li ona - kao Hilari - namerava da se kandiduje za senatorku. Prva dama je diplomatski odgovorila kako o tome tek treba dobro da razmisli.

A onda su se zakačili Bil i Barak. Bivši je predsednik predložio da svoju organizaciju kampanje ponudi kandidatu/kandidatkinji 2016. godine, na šta mu je Barak sarkastično odgovorio: “Stvarno?” I onda je počeo sukob koji je uključivao i izvore novca za kampanju, s obe se strane dizao glas, da bi na kraju Obama pokazao što misli o raspravi: pod stolom se počeo igrati svojim Blekberijem jasno pokazujući da ga Klinton više uopšte ne interesuje.


Mini-Ja, Barack

Hilari je pokušala da smiri atmosferu pa je pitala Baraka je li mu drago što više neće ići u kampanju jer je očigledno kako mu se to ne sviđa. Barak je ispalio: “Za tipa koji to ne voli, uspeo sam sasvim dobro”.

Kada se ta mučna večera završila Barak je, prema Klajnu, rekao ženi: “Eto zašto ne zovem tog tipa”.

Zajedno su bili samo na maskenbalu Elizabet Harli i Bil Klinton

Bil Klinton | Foto: original-tours.com

A šta sa druge strane misli o Obami, bivši  predsednik je ispričao svojoj kćerki Čelsi tokom jednog prijema u njihovoj kući. “Čuo sam da Obama traži kandidata koji bi bio nalik njemu, nekoga relativno nepoznatog, sveže lice. Uveren je da je briljantan predsednik i želi da se klonira, da nađe svog ‘mini-Ja’”.

Zaključio je kako Obama za njega i Hilari misli da su predugo na sceni i da su “20. vek”.

“On traži novog Baraka Obamu”, rekao je kćerki Bil Klinton.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP