Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ARIEL ŠARON (85), NAJKONTROVERZNIJI LIDER IZRAELA, UMRO JUČE POSLE OSAM GODINA PROVEDENIH U KOMI

Poslednja odluka, Povlačenje Izraela iz pojasa Gaze

Autor: | 12.01.2014 - 07:30:00h | Komentara: 1

Ariel Šaron (85), najkontroverzniji lider Izraela, umro je juče nakon osam godina provedenih u komi. Izraelski mediji najavljuju da će Šaron biti sahranjen uz državne počasti i očekuje se da sadašnji i bivši lideri dođu u Izrael na sahranu. Telo će mu biti izloženo u izraelskom parlamentu pre nego što bude pokopan na svom ranču u pustinji Negev, kraj njegove supruge Lili, najavljuje „Džeruzalem post“.

Ariel Šaron

Ariel Šaron | Foto: AP

Šaron je postao je premijer Izraela 17. februara 2001. godine, a u komi je bio od januara 2006. godine, kada je pretrpeo moždani udar. Nekoliko meseci pre nego što se razboleo, u leto 2005. godine, Šaron je povukao izraelsku vojsku i evakuisao jevrejske naseljenike iz pojasa Gaze. Bio je to šokantan preobražaj lidera koji je dugo zagovarao naseljavanje okupiranih teritorija.


Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun odao je juče počast Šaronu, istakavši da je „tokom čitavog života, posvećenog državi Izrael, Šaron bio heroj za svoj narod, najpre vojnik, a onda državnik“. „Premijer Šaron pamtiće se zbog politčke hrabrosti i odlučnosti da sprovede bolnu i istorijsku odluku da se povuče iz pojasa Gaze“, rekao je Ban Ki Mun, dok je međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava „Hjuman rajts voč“ izrazila juče žaljenje što bivši premijer Izraela nije odgovarao za zločine u izbegličkim kampovima Sabra i Šatila i za druga kršenja ljudskih prava. U vreme kada je bio ministar odbrane, proizraelska libanska milicija je 16. septembra 1982. upala u palestinske izbegličke kampove Sabra i Šatila, na periferiji Bejruta, u znak osvete za ubistvo predsednika Libana Bešira Džemaila. U masakru je ubijeno između 800 i 2.000 civila, od kojih je stotinak bilo poreklom iz Libana.
Poslednji komentari
  • iziboj Vreme: 12.01.2014 10:40h

    iz porodicnog iskustva sasvim sam siguran da neki ljudi koji su u komi imaju mogucnost svesti pa se tako nadam da je i ovaj zlocinac isto tako imao mogucnost da bar nekoliko godina razmislja o svojim zlocinima. neverujem u zagrobni zivot i te gluposti ali mislim da je on svoju robiju odlezao i da ironija bude veca tu robiju su mu omogucili njegovi najblizi.sabra i stila su samo pojedini zlocini koje je ovaj omogucio i prema nekim podacima bilo je oko 5000 zrtava. da neko ko cita ovo nebi pobrkao vojnik je vojnik kada ubija drugog naoruzanog vojnika tako u tekstu iznad saron nebi trebao da se naziva vojnik

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP