Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SAOPŠTILI MALEZIJSKI ZVANIČNICI

Poslednje reči iz kokpita - "Laku noć (od) malezijskog 370"

Autor: Tanjug | 31.03.2014 - 20:46:00h | Komentara: 0

Poslednje reči koje je uputio jedan od pilota nestalog malezijskog aviona kontroli leta bile su: "Laku noć (od) malezijskog tri-sedam-nula", naveli su danas malezijski zvaničnici civilnog vazduhoplovstva. Oni su tako promenili ranije saopštenu poslednju poruku iz letilice: "U redu, laku noć".

Avion  „Malezija  erlajnza” sa 239 putnika je nestao još 8. marta

Avion „Malezija erlajnza” sa 239 putnika je nestao 8. marta | Foto: Profimedia

Nije jasno da li je poslednje reči izvorio kapetan Zaharie Ahmad Šah ili kopilot Farik Abdul Hamid, što je upućeno kontroli leta kada je avion napuštao malezijski vazdušni prostor pri ulazu u vijetnamski vazdušni prostor u 1.19 sati 8. marta.
Uzrok nesltanka aviona još nije jasan, ali se tri nedelje govorilo da su poslednje reči bile "u redu, laku noć" koje je rekao kopilot Hamid dva minuta pre nego što je avionski transponder bio isključen, navodi Dejli meil.
"Želimo da potvrdimo da je poslednji razgovor na transkriptu između kontrolora vazdušnog saobraćaja i kokpita (nestalog aviona) u 01.19 sati (malezijsko vreme) bilo ''laku noć (od) malezijskog tri-sedam-nula", saopštila je danas Služba malezijskog civilnog vazduhoplovstva, prenela je agencija Rojters.
U saopštenju zvaničnika se navodi da se i dalje sprovodi "forenzička istraga" da se utvrdi da li su poslednje reči iz kokpita bile reči pilota ili kopilota, mada je ranije saopšteno iz kompanije "Malezijan erlajns" da se veruje da je te reči izgovorio kopilot.
Saopštenje iz malezijskog civilnog vazduhoplovstva usledilo pošto je v.d. ministra saobraćaja Hišamudin Husein upitan na današnjoj konferenciji za novinare o poslednjim rečima iz kokpita aviona i pošto nisu obelodanili zvanični transkript sa tog leta.
Britanska agencija podseća da je malezijski ambasador u Kini rekao porodicama kineskih putnika 12. marta - četiri dana pošto je avion nestao, da su poslednje reči bile - "u redu, laku noć".
"Laku noć (od) malezijskog tri-sedam-nula" bila bi formalniji, standardni znak odjave iz kokpita Boing-a 777, koji je napuštao malezijsku kontrolu vazdušnog prostora na letu do Pekinga, a nekoliko minuta kasnije veza je bila prekinuta i okrenuo se nazad preko Malezije i uputio se ka Indijskom okeanu.
Više od tri nedelje kasnije, sveobuhvatna međunarodna potraga koncentrisala se na južni deo Indijskog okeana kod zapadne obale Australije, međutim, do sada, nisu uspeli da pronađu olupinu aviona, koji je, kako se navodi, pao u okean.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP