Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SAHRANA

Poslednji oproštaj od Uga Čavesa! (VIDEO)

Autor: Tanjug | 08.03.2013 - 19:25:00h | Komentara: 0

U Karakasu su danas, u prisustvu lidera sa pet kontinenata, počele različite ceremonije, od kojih je prva formalna državna sahrana predsednika Uga Čavesa, posle koje će uslediti polaganje zakletve njegovog naslednika.

dd

Nikolas Maduro započeo sahranu svojim govorom | Foto: Screenshot sa sajta

Na sahranu Čavesa, koji je bio predsednik Venecuele 14 godina, a u utorak je umro u 58. godini, posle dvogodišnje borbe s rakom, došlo je oko 30 svetskih lidera, dok se ispred vojne akademije, gde se ceremonija održava, okupio veliki broj pristalica.


Potpredsednik Venecuele Nikolas Maduro, posle sahrane, treba da položi zakletvu za privremenog predsednika. On će imati zadatak da raspiše izbore u roku od 30 dana.


Sahranu je počeo Maduro koji je na Čavesov kovčeg položio mač Simona Bolivara -borca za nezavisnost iz 19. veka koji je bio Čavesova inspiracija.
Zatim su se pored kovčega smenjivale počasne straže koje su ćutanjem odavale poštu predsedniku. Prvu su formirali latinoamerički i karipski lideri, među kojima su bili predsednik Kube Raul Kastro, predsednik Čilea Sebastijan Pinjera i predsednik Ekvadora Rafael Korea, izveštavaju mediji.
Drugu su formirali Čavesovi saveznici izvan regiona, iranski predsednik Mahmud Ahmdainežad i beloruski predsednik Aleksandar Lukasensko. Usledile su straže istaknutih Venecuelanaca.

Iz kabineta predsednika Tomislava Nikolića najavljeno je da će Srbiju na sahrani predsednika Venecuele predstavljati Oliver Antić u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije.

Preminuo nakon bitke sa kancerom: Ugo Čaves

Preminuo nakon bitke sa kancerom: Ugo Čaves | Foto: AP

Ožalošćeni koji su bili unutar vojne akademije uzvikivali su: "Čaves nije umro, već se razmnožio!" Okupljeni ispred vojne akademije, odeveni u crvenu odeću, pevali su: "Čaves živi!" i "Borba se nastavlja!"
Više od dva miliona ljudi prošlo je pored Čavesovog kovčega, a njegovo telo će biti balsamovano i trajno izloženo u vojnom muzeju u Karakasu gde je Čaves 1992. kao vojni oficir zarobljen posle neuspelog puča.


Zgrada će biti pretvorena u "muzej revolucije", rekao je Maduro.
Maduro će posle sahrane položiti zakletvu na specijalnoj sednici parlamenta. Ali, glavna opoziciona koalicija najavljuje da će bojkotovati ceremoniju, tvrdeći da to nije po ustavu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP