Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PROTEST

Potugal na ulicama!

Autor: Tanjug | 16.09.2012 - 08:56:00h | Komentara: 0

Čak 100.000 Portugalaca se okupilo kako bi protestvovali protiv mera štednje!

Lisabon u haosu!

Lisabon u haosu! | Foto: AP

Najmanje 100.000 ljudi izašlo je na ulice Lisabona i drugih portugalskih gradova, u znak protesta zbog novih mera štednje koje je nedavno najavila vlada desnog centra te zemlje.

Organizatori protesta ocenili su da je na jučerašnjim demonstracijama u Lisabonu učestvovalo oko 50.000 ljudi, isto toliko i u drugom po veličini gradu Portu, a još nekoliko hiljada u 30 drugih gradova.

Baš su nežni

Baš su nežni | Foto: AP

U prestonici Lisabonu, demonstranti su se, ispred zgrade parlamenta, sukobili s policijom, ali u incidentima niko nije povredjen, preneo je Frans pres.
Studenti i umetnici pozvali su na proteste preko društvene mreže Fejsbuk, a podržali su ih i krajnje desničarske partije, kao i najveći portugalski sindikat CGTP, koji je najavio velike demonstracije krajem meseca.
Noseći transparente "Stop socijalnom terorizmu" i "Država će uskoro krasti od mrtvih", demonstranti su se suprotstavili poslednjim strogim merama štednje koje je vlada objavila pre nedelju dana, u nastojanju da postigne svoje ekonomske ciljeve.

Portugal protiv štednje!

Portugal protiv štednje! | Foto: AP

Portugal mora da ispuni ciljeve za smanjenje deficita, kako bi ta zemlja dobila dodatna sredstva, u okviru paketa pomoći od 78 milijarde evra dogovorenog prošle godine sa Evropskom unijom i Medjunarodnim monetarnim fondom.
Portugalska ekonomija je u drugom kvartalu potonula za 1,2 odsto, daleko bržim tempom u odnosu na 0,1 odsto sa početka godine, dok se za čitavu godinu prognozira pad od tri odsto.

Neće da štede!

Neće da štede! | Foto: Reuters

Zbog toga je premijer Pedro Pasos Koeljo objavio povećanje doprinosa za socijalnu zaštitu za radnike u javnom i privatnom sektoru, kao i smanjenje doprinosa zaposlenima, s obzirom na nezaposlenost koja je dostigla skoro 15 odsto.
Ali, od kada je najavio nove mere, Koeljo se suočio s kritikama ne samo opozicije, već i nekih od svojih političkih saveznika.
Evropska unija i Medjunarodni monetarni fond (MMF) pristali su u utorak da ublaže ciljeve za smanjenje deficita Portugala za 2012. i 2013. godinu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP