Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PRILOŽENI DOKAZI

Potvrđena optužnica Zaevu za ugrožavanje ustavnog poretka

Autor: Srna | 30.06.2015 - 21:05:00h | Komentara: 0

Sud u Skoplju potvrdio je danas optužnicu protiv lidera makedonske opozicije Zorana Zaeva i još četiri lica, koja ih tereti za ugrožavanje ustavnog poretka i pokušaj nedemokratskog preuzimanja vlasti.

Zoran Zaev

Zoran Zaev | Foto: Profimedia

Tročlano sudsko veće potvrdilo je popodne optužnicu, nakon što je utvrdilo da u makedonskom Krivičnom zakoniku postoje krivična dela koja su predmet otpužnog akta i da su priloženi adekvatni dokazi, saopšteno je iz skopskog suda.

Osim Zaeva, koji je na slobodi, optužnica je za takozvanu aferu "Puč" potvrđena i protiv bivšeg šefa makedonske tajne policije Zorana Veruševskog, njegove supruge, Đorđija Lazarevskog i Branka Palifrova, koji se nalaze u pritvoru.
Prema navodima optužnice, lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev ucenjivao je premijera Makedonije Nikolu Gruevskog tajnim materijalima, tražeći od njega da podnese ostavku i da bude formirana tehnička vlada, koja bi organizovala prevremene parlamentarne izbore.
Odbrana smatra da je optužnica paušalna i pravno neodrživa, budući da je zahtev za formiranje tehničke vlade politički, a ne ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti zemlje.
Termin početka suđenja lideru opozicije biće naknadno utvrđen.
U ovom slučaju nedavno je donesena prva presuda, kojoj je bivši službenik MUP-a osuđen na tri godine zatvora nakon što je priznao izvršenje krivičnog dela.
Afera "Puč" dodatno je pogoršala ionako tešku političku situaciju u Makedoniji.
Desetak dana nakon što je makedonski MUP podneo krivičnu prijavu za aferu "Puč", Zaev je počeo da objavljuje prisluškivane telefonske razgovore Gruevskog, koga optužuje da je preko Direkcije za bezbednost i kontrašpijunažu nelegalno prisluškivao više od 20.000 građana Makedonije.
U međuvremenu su ministar policije Gordana Jankulovska, ministar transporta i veza Mile Janakievski i šef obavještajne službe Sašo Mijalkov podnijeli ostavke.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP