Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NAUČNA ANALIZA

Potvrđeno: Isus je bio oženjen Marijom!

Autor: Boston Globe | 15.04.2014 - 08:12:00h | Komentara: 7

Naučne analize delića papirusa iz osmog veka pokazale su da dokument prema kojem je Isus imao ženu Mariju nije krivotvoren.

papirus

Ako ništa drugo ovo otkriće još jednom potvrđuje da hrišćanstvo kroz istoriju nisu dominirala uvek ista verovanja i da ona koja su u raznim crkvama prihvaćena kao kanon nisu jedina moguća.
Papirus veličine četiri centimetara s osam centimetara napisan na koptskom jeziku prvi je put 2012. na međunarodnom seminaru u Rimu predstavila Karen King, profesorka hrišćanske istorije na Univerzitetu Harvard.
U osam nepotpunih redova teksta sačuvan je deo razgovora u kojem Hrist s učenicima raspravlja o duhovnim kvalifikacijama Marije. Iz njega se, među ostalim, u samom središtu može iščitati sledeće: "Isus im reče, moja supruga... Ona je dostojna da bude moja učenica..."
King je uverena da je tekst, popularno nazvan "Evanđelje o Isusovoj ženi", nastao u drugoj polovini drugog veka i da je koptski prepis s izvornog grčkog.
Iako američka istoričarka nikada nije utvrdila da je papirus konačan dokaz za to da je Isus bio u braku, već samo potvrda toga da su neki hrišćani u to verovali, dokument je naišao na skepsu brojnih teologa i verskih učenjaka. Neki od njih posumnjali su da bi dokument mogao biti krivotvoren.

 

Dokazi autentičnosti 

Ipak hemijske analize fragmenta utvrdile su da je ispisan autentičnom drevnom tintom, a datiranje ugljenikom da vlakna papirusa potiču iz vremena između 659. i 869. godine. Jedan od ključnih dokaza da tekst nije napisan u novije vreme na starom komadu papirusa jeste činjenica da se tinta nije razlila po napuklinama koje su nastale starenjem materijala. Zanimljivo je takođe da reč supruga u tekstu nije stvorena izmenom termina žena kako su to pretpostavili neki od skeptika.
- Svi dokazi upućuju na to da je dokument drevan - rekla je King i dodala da "za nas kao istoričare sledeće je pitanje šta to znači."
- Ovo evanđelje dobar je razlog da preispitamo ono što smo mislili da znamo i zapitamo se koja je istorijska uloga bračnog statusa Isusa u promišljanjima ranih hrišćana o braku, celibatu i porodici - rekla je King.
Ipak neki stručnjaci još uvek nisu potpuno uvereni.
Epigraf Leo Depujdt sa Univerziteta Braun u Providensu tvrdi da u tekstu postoje gramatičke greške i smatra da je reč o krivotvorini sastavljenoj na temelju kopije Evanđelja po Tomi napisanoj na starom komadu papirusa.
King međutim tvrdi da su navodne greške zapravo krive interpretacije Depujdta i da je ponavljanje sličnih termina u Tominom evanđelju i Evanđelju o Mariji očekivano budući da su slični zapisi sa sličnom terminologijom kolali Mediteranom onoga vremena.

Dogme o kušnji

Fragment je dosad jedini poznati pisani dokaz u kojem se izrekom tvrdi da je Hrist imao ženu. Jedan od istraživača fragmenta prof. Hal Tausig smatra da bi mogao biti pokazatelj toga da je Marija Magdalena bila jedna od vođa ranog hrišćanstva. Svestan je će toga da tu ideju, baš kao i onu drugu da Isus nije živeo u celibatu mnogim teolozima i vernicima biti teško da prihvate.
 - To bi mase ljudi moglo najviše uvrediti. Ipak mnogi koji su u braku takvog bi Isusa mogli doživeti bliskijim - tvrdi Tausig.
Dokument je još jedan izazov za neke od temeljnih dogmi hrišćanskih crkava, posebno katoličke. Naime, ideje o celibatu i predvodničkoj ulozi muškaraca u crkvenoj hijerarhiji temelje se na zaključcima o Hristu kao neženji i o njegovim učenicima kao dominantnim likovima i vođama hrišćanstva.
Nema sumnje da će novi dokazi oduševiti brojne ljubitelje "Da Vinčijevog koda", baš kao i teoretičare zavera koji su uvereni da Vatikan u svojim arhivima skriva mnoge slične tajne apokrifne dokumente.
Autor Evanđelja o Isusovoj ženi nije poznat. Pretpostavlja se da je dokument pronađen u Egiptu, a trenutačno se nalazi u vlasništvu anonimnog privatnog kolekcionara.
Poslednji komentari
  • slobodan Vreme: 15.04.2014 08:37h

    to što je neko u VIII vijeku napisao da je Isus(kako ga nazivate) imao ženu,ne mora da bude istinito!to je slično sa vašim novinama,nije istina sve što napišete!jel da?

  • leleeee Vreme: 15.04.2014 09:08h

    dakle ,,tajna vecera,, je ustvari vencanje isusovo! a svako nek veruje sta mu vise odgovara!!!

  • Andrej Vreme: 15.04.2014 09:17h

    Sram vas bilo. O cemu pisete u poslednjoj - stradalnoj nedelji Vaskrsnjeg posta.

  • Miki Vreme: 15.04.2014 09:26h

    ovo je tuzno i zalosno sta se sve pise u zutim medijima. Ta Evandjelja nisu priznata jer su pisata i po 300 god posle smrti Isusa

  • Jovan Vreme: 15.04.2014 11:18h

    Ništa nije "potvrđeno", osim STAROSTI tog papirusa. To što je odavno napisan, ne znači da je tačno to što je na njemu napisano. Mogao je neko i vic/šalu da napiše na papirusu od pre 2000 godina, to ne znači da taj napisani vic/šala ima bilo kakvu drugu vrednost ili značaj. Ima bezbroj tih gnostičkih "jevanđelja" u kojima se lupetaju svakakve gluposti. To što su stara, ne znači obavezno i da su tačna.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP