Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ĆAO RAGACI

Predsednik Đorđo Napolitano podneo ostavku

Autor: | 14.01.2015 - 12:05:00h | Komentara: 0

Predsednik Italije Đorđo Napolitano podneo je ostavku posle devet godina na toj funkciji, saopštila je danas njegova kancelarija.

Đorđo Napolitano

Đorđo Napolitano | Foto: Profimedia.rs

Napolitano je upravo potpisao pismo o ostavci, koje će da uruči premijeru Mateu Renciju i predsednicima Senata i Predstavničkog doma italijanskog parlamenta, prenela je agencija ANSA.

Napolitano je pre dve nedelje u novogodišnjem obraćanju Italijanima najavio da će uskoro podneti ostavku na položaj šefa države, preneo je Rojters.

Napolitano, koji će 29. juna naredne godine napuniti 90 godina, rekao je u novogodišnjem obraćanju da je to njegova lična odluka, povezana sa tim što je dostigao doba koje donosi ograničenja i teškoće u ispunjavanju važnih i odgovornih obaveza, preneo je Rojters.

Pored toga, kako je rekao, njegova ostavka usmerena je na brigu o zaštiti nacionalnih interesa Italije, a od političkih snaga očekuje da će odgovorno pristupiti izboru novog šefa države.

Napolitano je podneo ostavku u trentuku kada je Italija dovršila predaju rotirajućeg predsedavanja Evropskom unijom Letoniji.

Napolitano je prvi predsednik u istoriji Italije koji je reizabran, a takođe je i prvi komunista koji je obavljao ovu dužnost.

Praktično odmah po reizboru u aprilu 2013. on nije isključio mogućnost prevremenog odlaska sa funkcije, a to je najavio i 18. decembra tokom tradicionalnog božićnog susreta sa predstavnicima diplomatskog kora.

On je prethodno 2006. godine izabran za predsednika u četvrtom krugu izbora na predlog tadašnjeg premijera Romana Prodija.

Prema italijanskom zakonodavstvu, posle zvaničnog objavljivanja ostavke, parlament treba da se sastane u roku od dve nedelje na zajedničkoj sednici radi izbora novog predsednika.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP