Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

MOŽE I OVAKO

Predsednik Kine čekao u redu za omiljeno jelo u restoranu

Autor: Tanjug | 29.12.2013 - 13:50:00h | Komentara: 0

Kineski predsednik Sji Đnping izazvao je pravu senzaciju kada je ušao u jedan pekinški restoran, stao u red da kupi svoje omiljeno jelo, a potom iz džepa izvadio novac i platio piroške sa svinjetinom i lukom, zelenim povrćem i prženom džigericom.

Sji Djinping

Sji Đinping | Foto: AP

Očigledno želeći da "uglanca" svoju reputaciju običnog čoveka, Sji je juče svratio u popularni lokalni restoran "Kingfeng" i kupio obrok koji košta 21 juan (3,50 dolara), preneli su državni kineski mediji.


Fotografije i video snimci posete kineskog predsednika ovom restoranu brzo su se našli na kineskom Internetu, a neki korisnici su ih pozdravili sa iznenadjenjem i odobravanjem, u zemlji u kojoj se lideri retko kad mogu videti u javnosti, navodi AFP.


"Sji je pragmatičar koji je u kontaktu sa narodom. Kineski narod bi to trebalo da podržava", napisao je jedan korisnik kineske mreže.


Drugi su, pak, na ovu vest odgovorili sa skepticizmom, misleći da su osoblje i gosti koji su se nalazili u restoranu za vreme Sjiove posete bili glumci ili telohranitelji i da je to bilo jedva nešto više od zgodne prilike za fotografisanje, a ne dokaz da su kineski lideri u kontaktu sa običnim gradjanima.


"Pitajte ga koliko košta kilogram piroški. Mislite li da zna?", napisao je jedan neimpresionirani korisnik kineskog Interneta, dok je drugi upitao: "Da li ste ikada videli nekog pokrajinskog ili okružnog zvaničnika, a kamoli predsednika države da sam sebi kupuje piroške?"


Kineski predsednici i njihovi vrhovni lideri retko kad izlaze iz Džongnanhaija, kompleksa pod jakom obezbedjenjem u kome se nalazi sedište centralne vlade, pa se retko i sreću sa običnim stanovnicima Pekinga.
Pojedini su Sjiovu posetu lokalnom restoranu povezali sa sličnim "neočekivanim" posetama američkih lidera kineskim restoranima.
Tako su, na primer, američki potpredsednik Džo Bajden i ministar finansija Džek Lu punili naslovnice tokom zvaničnih poseta Kini proteklih godina kada su poručivali jeftine obroke u lokalnim pekinškim restoranima, podseća francuska agencija.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP