Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

STUPILO NA SNAGU

Prekid vatre između
Izraela i islamističkog Hamasa

Autor: Tanjug | 22.11.2012 - 08:00:00h | Komentara: 0

Prekid vatre između Izraela i islamističkog Hamasa koji vlada pojasom Gaze stupio je na snagu u 21 sat po lokalnom vremenu (20 po srednjeevropskom).

Izraelski list "Harec" javlja da su oko pola sata posle prekida dve rakete ispaljene na jug Izraela i da su pale na otvorena područja. Hamas tvrdi da je izraelska vojska petnaestak minuta posle 21 sat izvela udar na kuću koja pripada lideru Islamskog džihada u Kan Junisu na jugu, ali je vojska porekla da se to dogodilo po stupanju prekida vatre na snagu.

Pojas Gaze

Pojas Gaze | Foto: AP

Prekid vatre najavio je u Kairu šef egipatske diplomatije Kamel Amr na konferenciji za novinare s američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton.
Generalni sekretar UN Ban Ki-mun, koji je takođe bio u regionu, apelovao je, nakon što je prekid vatre stupio na snagu, na obe strane da ga čuvaju i da se "maksimalno uzdržavaju", kako je rekao.
Na osnovu dogovora Izrael je pristao da okonča sva neprijateljstva i ciljana ubistva dok će Hamas zaustaviti napade na Izrael i duž granice, prenose svetske agencije.
Vođa Hamasa Kaled Mašal izjavio je da dogovor o prekidu vatre sa Izraelom podrazumeva pristanak da se otvore svi granični prelazi sa pojasom Gaze, uključujući one prema Egiptu. Mašal se obratio novinarima nakon što je u Kairu objavljeno da je postignut dogovor o prekidu vatre i obe strane obećale da će prestati da napadaju jedna drugu i da će se ublažiti blokada Izraela.
Dogovor poziva na "otvaranje prelaza i omogućavanje kretanje ljudi i robe i uzdržavanje od ograničenja slobodnog kretanja stanovnistva" , preneo je Asošiejted pres.
Mašal je rekao da to uključuje glavni prelaz Rafa prema Egiptu, koji je ujedno glavni ulaz za Palestince u spoljni svet.
Blokada prema pojasu Gaze uvedena je kada su Hamasovci silom preuzeli vlast u pojasu Gaze pobedivši sekularni Fatah, sredinom 2007. godine.
Za osam dana nasilja poginulo je najmanje 157 ljudi, uključujući petoro na izraelskoj strani. Samo danas u pojasu Gaze poginulo je 13 Palestinaca.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP