Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BOMBAŠKI NAPAD

Premijer Sirije preživeo, šestoro poginulo!

Autor: Tanjug | 29.04.2013 - 15:35:00h | Komentara: 0

Sirijski premijer Vael al-Halki nije povređen u današnjem bombaškom napadu pobunjenika na njegovu kolonu u centralnom Damasku, preneo je libanski televizijski kanal Al-Manar pod kontrolom libanske militantne šiitske grupacije Hezbolah koja je bliska sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom.

Vael al Halki

Vael al Halki   Foto: Reuters

U toj eksploziji je poginulo šest osoba, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava. To je najnoviji u seriji napada pobunjenika na vladine ciljeve, uključujući bombaski napad u decembru, u kojem je ranjen Asadov ministar unutrašnjih poslova.


Mada Halki nema značajniju vlast, napad na njega predstavlja odraz rastuće sposobnosti pobunjenika da za mete uzimaju simbole Asadove vlasti, u građanskom ratu koji je, prema podacima Ujedinjenih nacija, do sada odneo više od 70.000 života.

Halki je u izjavi koju je prenela državna agencija SANA osudio današnji napad kao znak "propasti i neuspeha terorističkih grupa", što se odnosi na pobunjenike koji se bore protiv Asadovog režima.

U eksploziji koja je jutros potresla kvart Meze poginuo je jedan pripadnik premijerovog obezbeđenja, kao i petoro prolaznika.

"Teroristička eksplozija u kvartu al-Meze bio je napad na kolonu premijera. Doktor Vael al-Halki je dobro i nije povređen", navela je državna televizija.
U kvartu Meze se nalaze brojne vladine i vojne institucije i u njemu žive viši sirijski zvaničnici.

Nakon što je gotovo dve godine bio pošteđen krvavih i razornih sukoba koji pogadjaju ostatak Sirije, taj sve uži "Skver sigurnosti" u centralnom Damasku polako se uvlači u nemire, jer pobunjeničke snage, bazirane istočno od sirijske prestonice, izvode minobacačke i bombaške napade na centar grada.

Sukobi u Siriji su počeli u martu 2011. najpre mahom mirnim protestima protiv Asadovog režima, ali je kasnije prerastao u građanski rat.

UN su u februaru saopštile da je u ratnim sukobima poginulo oko 70.000 ljudi, a od tada svakodnevni bilans poginulih iznosi od 100 do 200.

Pet miliona ljudi je napustilo svoje domove, uključujući 1,4 miliona izbeglica koje su smeštaj potražile u susednim zemljama.
Ratna šteta se procenjuje na više desetina milijardi dolara.

Ekonomska i socijalna komisija UN za zapadnu Aziju, sa sedištem u Bejrutu, procenjuje da je u Siriji potpuno uništeno 400.000 kuća, 300.000 delimično razoreno, dok je još pola miliona pretrpelo neki vid oštećenja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP