Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POTAMAN

Premijera novčanice od pet evra

Autor: Dojče Vele | 02.05.2013 - 15:34:00h | Komentara: 1

Danas, 2. maja, u opticaj je puštena nova novčanica od pet evra. Najveću razliku primetićete kada je uzmete u ruku: premazana je specijalnim lakom. To je zapravo početak sistematske zamene svih novčanica.

Oni malobrojni koji će već prvog dana dobiti novog "petaka“ u ruke – kojeg je guverner Mario Dragi potpisao još prošle godine, primetiće da on ima mnogo sličnosti sa "starim“.

Novčanica od pet evra

Novčanica od pet evra | Foto: European Central Bank

 Ali i postoji mnoštvo razlika: iznos apoena više nije nad tamnom pozadinom ilustracije antičke građevine – rešenje zbog kojeg su se iskusni grafičari čudili već prilikom pojave prvog evra, već je brojka 5 gotovo na sredini novčanice. Na njenom starom mestu je nešto složenija hologramska traka na kojoj je i glava antičke boginje Evrope. Utoliko se i ova nova serija novčanica evra, koja će postupno zameniti sve stare i zove "Serija Evropa“.

Neke promene su bile neophodne: skraćenica Evropske centralne banke više nije istaknuta samo na pet, već na devet jezika zemalja koje imaju evro. Toliko "pisanije“ je negde trebalo "nagurati" pa je zato i taj tekst sada postavljen uspravno. Osim toga, do sada su samo veći apoeni brojku iznosa imali odštampano u boji koja se menja u zavisnosti od ugla gledanja. Sad je i "petak“ dobio tu srazmerno skupu grafičku zaštitu od falsifikovanja.
Najveća zaštita – i od korišćenja i od falsifikata – zapravo je poseban lak kojim je novčanica premazana. Zato se i novčanica sasvim drugačije "oseća pod prstima“ i mnogo je glatkija nego stara. To čini i novčanicu težom, ali to ćete teško primetiti čak i ako ste u prilici da imati čitav kofer starih i novih "petaka“: razlika po novčanici iznosi tačno 0,08 grama.
Doduše, zaštita kopiranja novčanice od pet evra gotovo je akademske prirode: falsifikatorima se jednostavno do sada uglavnom nije isplatio čitav trud i trošak za najmanji apoen.
Nova novčanica od pet evra je prva koja je puštena u opticaj, ali će potrajati dok se ne dođe i do najvećeg apoena od 500 evra. Prema planovima, tek 2014. će se pojaviti nova novčanica od 10, a godinu dana kasnije od 20 evra. Isto tako, ne morate da jurite po džepovima, novčanicima ili kasicama-prasicama u potrazi za starim novčanicama: one će i dalje da važe, ali će biti sistematski uništavane kako iz opticaja budu stizale na prebrojavanje u centralnu banku. 
Poslednji komentari
  • Mare Vreme: 02.05.2013 17:45h

    sreća da su Bugari ušli u EU pre nas (ako mi ikada i uđemo). Mi se za ćirilicu na evru sigurno ne bi borili. Posebno ne sa ovom NATO vlašću koju sada imamo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP