Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OPTUŽEN ZA KORUPCIJU

Premijeru Rumunije zaplenili imovinu

Autor: Beta | 13.07.2015 - 23:13:00h | Komentara: 3

Rumunsko tužilaštvo je danas podiglo optužnicu protiv premijera Viktora Ponte u okviru široke istrage korupcije i zaplenilo mu imovinu, povećavajući pritisak na njega da podnese ostavku.

Viktor Ponta

Viktor Ponta | Foto: Profimedia

Tužilaštvo kaže da je Ponta optužen za niz dela, uključujući utaju poreza, pranje novca, sukob interesa i davanje lažnih izjava, dok je radio kao advokat 2007. i 2008. godine. U to vreme, Ponta je bio i poslanik. On negira krivicu.
Tužioci su u saopštenju naveli da su privremeno zaplenili ličnu imovinu Ponte koja obuhvata deo jedne kuće, stan i nekoliko računa u bankama. On je u maju prodao dva stana za 150.000 evra, kao i automobil. Ponta koji je premijer od 2012. godine, prvi je Rumun na toj dužnosti koji je optužen i kome je imovina zaplenjena.
On je u televizijskom intervjuu rekao da je već predao jedan od svojih stanova tužilaštvu i da neće podneti ostavku. "To bi bila izdaja", ocenio je je on za TV-kanal "Antena 3". "Ako bih podneo ostavku, dao bih vlast onima koji su uništili Rumuniju", rekao je on, misleći na opoziciju desnog centra koja je vladala do 2012. godine.
Tužioci kažu da se istraga nastavlja i da će tužilac zadužen za slučaj, odlučiti da li će Pontu poslati na sud. Optužbe protiv Ponta uključuju falsifikovanje potraživanja rashoda u vrednosti od 181.000 leja (41.000 evra) od advokatske firme njegovog političkog saveznika Dana Sove. Tužioci kažu da se on samo pretvarao da radi kao advokat da bi opravdao dobijanje novca od te advokatske firme. Novac je koristio za plaćanje dva luksuzna stana i za koriščenje jednog terenskog automobila. Tužioci kažu da je Ponta, pošto je maju 2012. godine postao premijer, tri puta postavljao Sovu za ministra.
Ponta (42) koji se oporavlja od operacije kolena, bio je danas u Antikorupcionom tužilaštvu, ali je odbio da odgovori na pitanja tužioca, navodeći pravo da se brani ćutanjem.
Ponta ima imunitet za neke od optužbi, uključujući sukob interesa. Ali, nema imunitet za utaju poreza i pranje novca. On ne može biti uhapšen bez odobrenja Skupštine, kaže Tužilaštvo. Stranke vladajuće koalicije su se sastale danas popodne posle podizanja optužnice, i izrazile podršku premijeru. Tužioci su 5. juna identifikovali Pontu kao osumnjičenog u istrazi korupcije, što je uvelo Rumuniju u političku krizu. Predsednik Klaus Johanis je pozvao Pontu da podnese ostavku, ali to premijer za sada odbija.
Ponta je rekao da s predsednikom nije razgovarao od 5. juna. istraga je izazvala napetost i unutar Pontine stranke, najveće u Rumuniji. Ponta je u nedelju podneo ostavku na mesto predsednika vladajuće Socijaldemokratske partije, rekavši da želi da dokaže svoju nevinost. Njegov bliski saveznik Liviju Dragnea rekao je danas da je taj Pontin potez bio "greška", i pozvao ga da ne da ostavku i na dužnost premijera. Ponta je preživeo glasanje kada se tražilo da mu se ukine imunitet, kao i glasanje o poverenju u junu. On je potom otišao u Istanbulu radi operacije kolena 15. juna i ostao tamo duže od tri nedelje. Svoje dužnosti premijera ponovo obavlja od 9. jula.
Poslednji komentari
  • Kengur Vreme: 14.07.2015 09:57h

    A kada ce kod nas oduzimati imovinu korumiranim politicarima?Nikada.Eto zato nas smatraju da smo najgora drzava na svetu.

  • shupac Vreme: 14.07.2015 12:43h

    kod nas ovakvih ima na stotine,nego im nemoze niko nista posto se drze zajedno i daju mito :)

  • misho Vreme: 14.07.2015 13:05h

    crkva pokajnica "sv.tomo velikomučenik",kuća na savi(divlja gradnja),kuća u bajčetini,stanovi u beogradu,fond mučenice dragice......je razlog za istragu.ali žalosno.mi nismo rumunija.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP