Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DRAMA SE NASTAVLJA

Preokret: Izraelske jedinice upale u tržni centar, pomažu taocima!

Autor: Tanjug | 22.09.2013 - 09:27:00h | Komentara: 0

Najmanje 59 ljudi je ubijeno i oko 200 je ranjeno u napadu pobunjenika pokreta Šabab na popularni tržni centar u Najrobiju, potvrdio je danas sekretar u kenijskom ministarstvu unutrašnjih poslova.

Teroristički napad u Najrobiju / Foto: Reuters

Teroristički napad u Najrobiju / Foto: Reuters

 
  • Teroristički napad u Najrobiju / Foto: Reuters | Foto:
  • Teroristički napad u Najrobiju / Foto: Reuters | Foto:
  • Teroristički napad u Najrobiju / Foto: Reuters | Foto:
  • Teroristički napad u Najrobiju / Foto: Reuters | Foto:
  • Teroristički napad u Najrobiju / Foto: Reuters | Foto:
  • Teroristički napad u Najrobiju / Foto: Reuters | Foto:


Sekretar Džozef Lenku je rekao da je iz tržnog centra Vestgejt mol, do sada, izbavljeno oko 1.000 ljudi, mada se brojni taoci i nepoznati broj napadača i dalje nalaze u tržnom centru u Vestlendu u daljem pokušaju kenijskih snaga bezbednosti da okončaju opsadu, prenosi britanski BBC.


"Izraelci su upravo ušli i oni spašavaju taoce i povređene", naveo je neimenovani izvor i dodaje da je intervencija usledila posle 26 sati od kada su naoružani napadaci ušli u kompleks, počeli da bacaju bombe i pucaju po zabezegnutim kupcima i zaposlenim u tržnom centru.

Indijska vlada je potvrdila da je u napadu pobunjenika juče ubijeno dvoje Indijaca, navodi AFP, a BBC dodaje je medju ubijenim strancima je i kanadski diplomata i državljanin Gane.


Pucnjava je juče oko podneva trajala oko 30 sekundi,usledio je period napete tišine da bi vojnici u maskirnim uniformama utrčali ispod restoranske terase duž prednjeg dela zgrade izmešanih s kupcima da bi odbili napad napadača.
Satima posle neočekivanog napada, mrtvi su ležali oko stolova restorana, dok su na stolovima bili nedovršeni obroci, prenosi BBC.


AP navodi da kenijske bezbednosne snage kontrolištu bezbednose kamere koje se nalaze unutra.


Izraelske bezbednosne snage danas su se pridružile Kenijcima u okončanju teške opsade somalijskih ekstremista u tržnom centru u Najrobiju, navodi AFP.

Pripadnici izraelskih specijalnih jedinica upali su danas u tržni centar u Najrobiju, kako bi pružili pomoć taocima i povredjenima posle terorističkog napada islamista.

"Izraelci su upravo ušli (u tržni centar) i pružaju pomoć taocima i povređenima", rekao je izvor koji nije želeo da mu se objavi ime.

On je kazao da su pripadnici izraelskih jedinica u Najrobi stigli jutros.


Pobunjenički pokret Šabab, povezan sa terorističkom mrežom Al Kaida, preuzeo je odgovornost za masakr u tržnom centru, koji je delimično u izraelskom vlasništvu uz navodjenje da je napad "direktna odmazda za kenijsku vojnu intervenciju u Somaliji, gde se vojnici Afričke unije bore protiv islamista".


Tržni centar Vestgejt je popularan medju bogatim Kenijcima i strancima i u njemu se juče oko podneva nalazilo oko 1.000 kupaca kada su naoružani napadači upali i počeli da bacaju granate i pucaju iz automatskog oružja po prestravljenim ljudima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP