Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

RUSKA VATRENA LOPTA NIJE POSLEDNJE IZNENAĐENJE

Prete nam milioni asteroida!

Autor: Ekipa Alo! | 18.02.2013 - 08:02:00h | Komentara: 1

Eksploziju nad Rusijom, koja se u petak desila kod Čeljabinska, uzrokovao je meteor prečnika 15 metara, ali prete nam i daleko veći asteroidi! Naučnici procenjuju da Zemlju ugrožava čak milion nebeskih tela, od kojih bi neka mogla da unište život na planeti!

U Zemljinom komšiluku nalaze se tela koja  mogu da zbrišu čitave gradove, pa i države, ali i  ona koja bi mogla da unište život

U Zemljinom komšiluku nalaze se tela koja mogu da zbrišu čitave gradove, pa i države, ali i ona koja bi mogla da unište život

Problem sa „svemirskim kamenom“ koji je eksplodirao kod Čebaljinska je u tome što je bio suviše mali da bi mogao da bude primećen na vreme. A povredio je više od 1.000 ljudi. Takvih asteroida ima mnogo, objasnio je Pol Čodas iz programa NASA JPL.


- Odbrana Zemlje od malih asteroida poput ovog težak je posao. Ponekad ih je nemoguće uočiti. Mi smo fokusirani na one veće, koji mogu opasno da nas ugroze - rekao je Čodas i dodao da od 1998. NASA prati sva tela veća od jednog kilometra, čiji bi udar predstavljao ozbiljnu pretnju. Do sada je identifikovano 95 odsto od 980 takvih asteroida. Teleskop WISE pronašao je 4.700 asteroida prečnika najmanje 100 metara koji se ponekad približe Zemlji. Takvi bi u slučaju udara mogli da unište državu prosečne veličine.
Onih najmanjih, manjih od 40 metara u prečniku, otkriveno je manje od jedan odsto. Od milion asteroida, do sada je precizno identifikovano tek oko 9.600.
Ipak, da bi došlo do uništenja života, potrebni su sudari sa telima od barem pet kilometara promera. Takvi udari uništili bi većinu izvora hrane i vode, pobili više od četvrtine populacije i izazvali nuklearnu zimu, koja bi dovela do uništenja vegetacije, a samim tim i ugrožavanja stabilnosti, ako ne i uništenja ljudske civilizacije. Srećom, takvi sudari dešavaju se jednom na 10 do 30 miliona godina.

Dinosaurus

Dinosaurus

Zbrisali dinosaure!

Tokom četiri i po milijarde godina Zemljine istorije, asteroidi i komete su nekolika puta pravili pakao. Pre 65 miliona godina, jedno takvo telo, promera 15 kilometara, palo je na poluostrvo Jukatan u Meksiku, napravivši krater dimenzija 180 sa 240 kilometara. Udar je bio milijardu puta jači od atomske bombe bačene na Hirošimu i izazvao je izumiranje dinosaura, koji su čitavih 170 miliona godina vladali Zemljom.
Najpoznatije mesto udara meteorita je Beringerov ili Meteorski krater u Arizoni, prečnika 1.186 i dubine 183 metra, koji je nastao pre 49.000 godina, koji je napravio meteorit prečnika 45 metara. Najpoznatija savremena katastrofa desila se 30. juna 1908. godine u Tunguskoj oblasti u Sibiru. Telo promera od 60 metara uništilo je 2.137 kvadratnih kilometara šume, a od siline eksplozije pucala su stakla na kućama udaljenim 65 kilometara. Čak su i putnici u vozu udaljenom 600 kilometara svedočili o potresima i svetlu na nebu. Snaga eksplozije procenjena je na između 12 i 20 megatona TNT-a. Da je pao na naseljeno mesto, sravnio bi sve u prečniku od najmanje 20 kilometara! Broj žrtava merio bi se stotinama hiljada, pa i milionima!

Poslednji komentari
  • milan Vreme: 19.02.2013 19:17h

    Kao prvo nisu dinosaurusi ziveli pre 65 miliona godina, vec pre par hiljada godina, zatim u Sibru u Tunguskoj oblasti nije pao meteorit, vec experiment Nikole Tesle, koji vecina njih negira,tokom slanja el. energije.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP