Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

UŽAS!

PREŽIVELA HOROR: Doktor unakazio ženu, ostala bez materice

Autor: Telegraf.rs | 19.01.2015 - 14:40:00h | Komentara: 1

Bolnica će pacijentkinji morati da isplati desetak hiljada evra naknade sa kamatama, kao i troškove postupka, ukoliko i viši sud potvrdi presudu o krivici i odgovornosti medicinskog osoblja.

Ginekolog

Ilustracija | Foto: Profimedia.rs

Opšinski sud u Karlovcu je karlovačku bolnicu proglasio krivom zbog nesavesnog lečenja njihove pacijentkinje Slavice Kušan koja je posle zahvata, koji je trebao da bude rutinski, završila na intenzivnoj nezi jer joj je život bio ugrožen.
Ako i viši sud potvrdi tu presudu, bolnica će pacijentkinji morati da isplati i desetak hiljada evra naknade sa kamatama, kao i troškove postupka.

Zahvat je izveo dr Mehmed Ramić, penzioner koji i dalje radi u Opštoj bolnici Karlovac, u ginekološkoj ambulanti u Ogulinu.

 - Krajem novembra 2012. godine umrla je beba u meni i došla sam na čišćenje. Dr Ramić je to izveo u petak, ali nije završio, pa je nastavio u ponedeljak. Počeo je oko 10.30, a oko 14.30 oko mene je već bilo desetak lekara koji su se borili za moj život. Šef Odeljenja dr Željko Štajcer spasao me je. Kasnije sam saznala da mi je dr Ramić počupao matericu, probio bešiku i odsekao 15 centimetara creva - objasnila je Kušan.

Pacijentkinja kaže da joj je doktor priznao šta je uradio.

 - Dr Štajcer se izvinio, kao i dr Ramić koji mi je priznao sve što je uradio, zaključivši da je “na kraju bitno da mi je glava na ramenu”. Odlučila sam da ih tužim jer su mi nakon prvog od tri porođaja zašili posteljicu za matericu. U poslednjem trenutak me je spasao, takođe dr Štajcer. Tom čoveku veliko hvala jer je dobar čovek i stručnjak, ali smatram da sam puno propatila i zato sam morala da podnesem tužbu. Odšteta nije ovde presudna, nego pravda - kaže Slavica Kušan, koja sa suprugom i troje dece živi na području Ozlja.

Njenu priču potvrđuje i sudija Miroslav Kosanović. U obrazloženju presude, navodi se da je pacijentkinja primljena zbog kiretaže materice, ali plod nije u celosti odstranjen:

"Četiri dana kasnije izvršena je nova kiretaža prilikom koje je “probijen zid materice, pa je izazvano jače krvarenje u stomaku nakon čega je usledio operacioni zahvat otvaranja trbušne šupljine pa je ustanovljeno da je pri kiretaži probijeno tanko crevo i bešika. Materica je odstranjena, a povrede bešike i creva su sašivene. Tokom opisanih zahvata pacijentkinja je izgubila velike količine krvi, zbog čega je urađena transfuzija, a ona je bila šokirana i životno ugrožena“.

Slavica je bolnici dostavila predlog vansudske nagodbe, ali su ga odbili uz obrazloženje da u njenom slučaju nije reč o rutinskom zahvatu, pa da je zbog toga došlo do klasične i najčešće komplikacije - evakuacije mrtvog ploda iz materice. Naglasili su joj da nakon desete nedelje trudnoće takav zahvat zasigurno nije rutinski i da su lekari radili prema pravilima struke.

Na tim se argumentima temeljila i njihova odbrana u karlovačkoj palati pravde.

Sud u Hrvatskoj je u postupku saslušao medicinskog veštaka dr Hermana Halera, koji je zaključio da su povrede nastale isključivo krivicom medicinskog osoblja.

 - Kako je Slavica? Pozdravite mi je lepo, ja sam je spasao kod prvog porođaja, imala je poremećaj zgrušavanja krvi, a učestvovao sam i u druga dva. Četvrta trudnoća završila je ovako kako je završila. To je bila komplikacija koja se događa, događaće se i dalje. Meni je drago što je sada dobro - izjavio je dr Ramić, i istakao da nema više šta da doda osim onog što je već rekao na sudu.

Poslednji komentari
  • Kreteni!!!! Vreme: 19.01.2015 15:40h

    Zao mi je sto se ovo desava u nasoj zemlji,toliko kretena na jednom mestu strasno....Ja sam isla na redovne kontrole,otisla sam 6 oktobra kod lekara jer sam primetila da se beba slabije pomera,doktor me vratio kuci a da nije ni uradio ultrazvuk rekao je da je sve u redu i da se beba spusta u kanal za porodjaj,7 oktobra opet dolazim i kazem da se beba sada ne pomera ni malo,oni opet ne urade ultrazvuk i kazu da je sve u redu i da samo panicim....8 oktobra opet odlazim u bolnicu na pregled gde mi doktor kaze da se javim u ponedeljak 13 oktobra na pregled i ako treba da ostanem u bolnicu,pregleda me kaze da sam otvorena 1 ipo prst i vraca kuci,9 oktobra dobijem porodjajne bolove toliko su jaki bili da sam se jedva istusirala....odem u bolnicu i kazu mi da je beba mrtva....stoke

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP