Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NASTRADALA ANJA NIDRINGHAUS

Preživela na Kosovu, u Sarajevu ranjena, u Beogradu slomila nogu, danas poginula u Avganistanu!

Autor: Tanjug | 04.04.2014 - 16:06:00h | Komentara: 1

Anja Nidringhaus, fotoreporterka Asošijeted presa (AP) je danas ubijena, a novinarka te agencije je ranjena na istoku Avganistana kada je u njih pucao policajac dok su sedele u kolima.

Anja Nidringhaus

Anja Nidringhaus | Foto: AP

Američka agencija je objavila, pozivajući se na izjavu frilensera AP Televizije, koji je bio svedok napada, da je Anja Nidringhaus (48), međunarodno priznati nemački fotoreporter, koja je bila deo tima dobitnika Pulicerove nagrade 2005. godine za fotografije rata u Iraku, umrla na licu mesta.

Anja je najpre počela da radi za European Pressphoto Agency (EPA) kao glavni fotoreporter i izveštavala je o ratu u bivšoj Jugoslaviji. Tako je radila do 2001. godine. Ona je nekoliko godina provela u Sarajevu i Moskvi. N
Niedringhaus se 2002. godine pridružila osoblju AP-a kao fotoreporter u Ženevi i tamo je ostala njena baza. Ona je izveštavala o većini sukoba u svetu, uključujući Izrael, Palestinu, Irak, Afganistan i Pakistan i nekoliko puta je ranjena. Prvi dan kada je došla u Sarajevo, Nidringhaus je ranjena metkom iz snajpera.


U Albaniji bila u grupi novinara koje su NATO snage greškom gađale

A 1997. godine, njeno stopalo je pregaženo i slomljeno na tri mesta dok je izveštavala o demonstracijama u Beogradu. Na Kosovu 1998. godine granata je pogodila automobil u kojem se ona vozila, a 1999. u Albaniji je bila u grupi novinara koje su NATO snage greškom bombardovale.

Novinarka, Keti Genon (60), ranjena je na dva mesta, medicinski je zbrinuta i njeno stanje je stabilno.

Genon je kanadska novinarka, a za AP je izveštavala iz Islamabada. Iz Avganistana i Pakistana je izveštavala o ratu i neredima tri decenije.

"Anja i Keti su zajedno provele više godina u Avganistanu izveštavajući o tamošnjim sukobima i narodu. Anja je bila energičan, dinamičan novinar, omiljena zbog svojih fotografija, toplog srca i željom za životom", izjavila je u Njujorku izvršni urednik AP Ketlin Kerol.

Njih dve su se nalazile u konvoju radnika koji su bili angažovani da prenesu glasačke kutije, uoči predsedničkih izbora 5. aprila, iz Kosta u predgrađe tog grada, Tani.

Konvoj su obezbeđivali pripadnici avganistanske vojske i policije. U kolima su bili frilenser i vozač. Prema rečima frilensera, dospeli su u oblast u kom je izuzetno jako obezbeđenje. Dok su čekali u kolima da konvoj krene, vozilu je prišao komandant policijske jedinice Nakibulah i uzviknuo "Alahu akbar" (Bog je veliki) i iz puške počeo da puca na dve novinarke na zadnjem sedištu.
Potom se predao i policija ga je uhapsila.
Poslednji komentari
  • saky Vreme: 05.04.2014 20:43h

    kad nije slušala upozorenja od boga

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP