Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

APEL ZA APSTINENCIJU

Preživeli od ebole - koristite kondom!

Autor: N.J. | 16.06.2015 - 14:01:00h | Komentara: 0

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorio je javnost da virus ebole može opstati u spermi dugo nakon izlečenja, a da ga je nemoguće otkriti u drugim telesnim tečnostima.

Virus ebole

Virus ebole

Shodno tome, oni su izdali preporuku da ljudi koji su preživeli virus koriste kondome sve dok se ne utvrdi da li se virus zaista može preneti seksualnim putem.

Saopšenje je došlo nakon što je jednoj Liberijki ustanovljeno da boluje od ebole nakon što je imala seksualni odnos sa svojim mužem koji je ovu bolest pobedio, piše iflscience.com. Testovi su ipak pokazali da su tragovi virusa opstali u njegovoj spermi pet meseci nakon njegovog oporavka, a to je stepen prenosa za koji se nije verovalo da je moguć.

U tekstu koji je imao blago sarkastičan naslov: "Preživeo si ebolu! Šta je sledeće?", CDC upozorava i apeluje na ljude da zaštite svoje partnere tako što se sa njima neće upuštati u seksualne odnose dok se ne sazna nešto više o ovom načinu prenosa i opstanka virusa. Međutim, svesni da će stopa uspešnosti apela za apstinenciju biti niska, apeluju na ljude koji su preživeli Ebolu da koriste zaštitu, odosno kondom jer onda postoji jako mali stepen šanse da obole od ovog virusa.

U tekstu se navodi da virus može da preživi i u majčinom mleku, ali u spermi može da istraje duže nego u drugim telesnim tečnostima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP