Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

VIRTUELNO

Priručnik za borbu protiv
terorizma preko interneta

Autor: Tanjug | 22.10.2012 - 13:52:00h | Komentara: 0

Kancelarija UN za borbu protiv narkotika i kriminala (UNODC) predstavila je danas u Beču izveštaj o korišćenju interneta u terorističke svrhe. Direktor UNODC Jurij Fedotov naglasio je da potencijalni teroristi sve češće koriste napredujuće tehnologije komunikacije, kao što je Internet, za privlačenje pažnje širom sveta uz relativnu anonimnost i male troškove.

Izveštaj treba da pruži zemljama članice, praktične smernice za efektivne istrage i gonjenje slučajeva terorizma u kojima je korišćen Internet, rekao je Fedotov. Publikacija pod naslovom “Korišćenje interneta u terorističke svrhe”, je prva takve vrste i napravljena je u saradnji sa radnom grupom UN za borbu protiv terorizma. Terorističke grupe i njihovi podržavaoci koriste internet za regrutovanje, finansiranje, širenje propagande, obuku i podsticanje sledbenika na izvršavanje terorističkih akata, kao i za prikupljanje informacija za terorističke svrhe, navedeno je na konferenciji za štampu u Beču. Korišćenje interneta u terorističke svrhe ne poznaje granice, dodali su učesnici.

Kompjuter

Sve je na internetu! | Foto: foter.com

“Internet danas čini svima dostupnim informacije iz celog sveta i njihovu razmenu. Taj virtuelni prostor bez granica podložan je i za kriminalne aktivnosti. Ekstremističke i terorističke grupe, ali i pojedinci su proteklih godina pojačano koristili Internet“, ocenila je ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner na konferenciji za štampu. Prema njenim rečima malo novca je dovoljno da se bude aktivan u sumnjivim mrežama, dodala je ona ističući da anonimnost i transnacionalnost virtuelnog prostora predstavlja izazov bezbednosnim snagama u borbi protiv terorizma. Kroz realne primere publikacija prikazuje probleme sa kojima se suočavaju zemlje članice u istrazi takvih slučajeva. Publikacija ukazuje na potrebu za jačanje saradnje izmedju krivičnog pravosudnog sistema i privatnog sektora.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP