Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

RUSIJA

Prisustvo na Paradi pobede potvrdilo 26 lidera

Autor: Agencije | 05.05.2015 - 14:39:00h | Komentara: 0

Na obeležavanju jubilarne 70. godišnjice Pobede nad fašizmom, prisustvo vojnoj paradi u Moskvi na Crvenom trgu potvrdili su lideri 26 država i međunarodnih organizacija. Zapadni lideri, međutim, ove godine neće prisustvovati Paradi pobede, jer se ne slažu s ruskom aneksijom Krima i optužuju je za učešće u ukrajinskom sukobu.

vojna parada Rusija

Poslednje pripreme u toku | Foto: Profimedia

 
Šef predsedničke administracije Sergej Ivanov rekao je da Rusija u sadašnjim uslovima nema baš najtoplije odnose s nekim državama Zapadne Evrope i Severne Amerike.
"U vezi s tim, u Moskvu neće doći tako mnogo svetskih lidera kao, recimo, pre deset godina, kada su paradi prisustvovali Džordž Buš, britanski premijer i mnogi drugi", rekao je Ivanov.
Paradi pobede neće prisustvovati lideri SAD i Velike Britanije, saveznici u Drugom svetskom ratu, kao ni većina lidera zemalja EU. Poziv je prihvatila većina lidera zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, kao i partneri Rusije u azijskom regionu Indija i Kina.
Zvanično je potvrđen dolazak lidera nepriznate Abhazije, Azerbejdžana, Jermenije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Vijetnama, Egipta, Indije, Južne Afrike, nepriznate Južne Osetije, Kazahstana, Kipra, Kirgizije, Kine, Kube, Mongolije, Srbije, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana. Dolazak lidera Makedonije i Islanda nije zvaničcno potvrdjen, ali je u martu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je da je Moskva dobila pozitivan odgovor.
Takođe je potvrđen dolazak generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.
Još se nisu opredelili lideri Albanije, od kojih nije stigao nikakav odgovor, Mađarske, Grčke, Danske, Španije i Italije.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko kazao je da ne može da prisustvuje Paradi pobede jer mora da prisustvuje vojnoj paradi u Minsku.
Nemačka kancelarka Angela Merkel doći će u Moskvu 10. maja, a kako je najavljeno, predsednik Češke Miloš Zeman neće prisustvovati paradi na Crvenom trgu, već će u to vreme razgovarati s premijerom Slovačke Robertom Ficom.
Više od 140 borbenih aviona i helikoptera preletelo je danas nebom iznad Moskve, u sklopu probe vazdušnog dela velike vojne parade, koja će se u subotu, povodom Dana pobede, održati u ruskoj prestonici.

Na visini od 200 metara iznad Crvenog trga, gde će parada biti održana, leteli su najsavremeniji avioni i helikopteri dugog dometa, rekao je predstavnik ruskih vazduhoplovnih snaga pukovnik Igor Klimov.

Zvanični deo probe otvorio je zapovednik vazduhoplovnih snaga ruske armije Viktor Bondarev u strateškom bombarderu "TU-160", poznatom kao "Beli labud", izvestile su RIA Novosti.

Na probi su prvi put prikazani borbeni avioni četvrte "plus plus" generacije, "Su-30" i "Su-35", kao i modernizovani jurišni helikopteri "Mi-35M" i školski "Ansat-U".

Tradicionalno, na probi parade učestvovale su i akrobatske grupe "Ruski vitezovi" i "Striži", koje su prikazale tzv. "kubanski dijamant", formaciju od devet borbenih aviona "Su-27" i "Mig-29".

Rusija je danas prikazala prvi put u javnosti tenk nove generacije "Armata T-14" koji će učestvovati na vojnoj paradi, koja se održava na 70. godišnjicu od pobede u Drugom svetskom ratu.

Rusko ministarstvo odbrane postavilo je prošlog meseca na sajt fotografije novog tenka, slikane tokom probe za paradu, ali je njegova kupola bila prekrivena i samo je platforma bila vidljiva, preneo je AP.

Novi tenk prošao je danas širokim ulicama Moskve na putu ka Crvenom trgu za finalnu probu vojne parade 9. maja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP