Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PREDSEDNIČKA ČAVRLJANJA

Privatni razgovori Blera i Buša o Iraku uskoro u javnosti!

Autor: Daily Mail | 30.12.2013 - 17:16:00h | Komentara: 0

Sa više od sto tajnih dokumenata o privatnim razgovorima britanskih premijera Tonija Blera, Gordona Brauna i predsednika SAD Džordža V. Buša uoči invazije u Iraku 2003. uskoro bi trebalo da bude skinuta oznaka poverljivosti nakon čega će oni biti obelodanjeni, prenose britanski mediji danas.

Barni i Džordž Buš

Kako "Dejli mejl" saznaje, visoki državni službenici blizu su dogovora da dozvole objavljivanje dokumenta iz istrage o britanskoj ulozi u ratu u Iraku koju je pre skoro pet godina započeo ser Džon Čilkot.

Očekuje se da se objaviti snimci telefonskih razgovora Blera i Buša, njihova korespondencija, pa čak i zapisnici sa sednica kabineta o ratu u Iraku.
Izvor iz vlade kaže da će dokumenta verovatno biti objavljeni za tri meseca i dodaje da će oni značiti "mnogo više nego što ljudi očekuju".

Neki od sadržaja dokumenata biće zacrnjeni iz razloga nacionalne bezbednosti i kako bi se srpečilo narušavanje američko-britanskih odnosa, navodi "Independent".

Toni Bler

Toni Bler | Foto: Reuters

Reč je o 200 rasprava na nivou kabineta o ratu u Iraku, prepisci izmedju Blera i Buša i više od 130 snimljenih razgovora bilo izmedju Bele kuće i Blera ili Brauna.

Blerov portparol je potvrdio da je istraga imala pristup svim dokumentima, uključujući i poverljivu korespondenciju izmedju dva zvaničnika i da je Bler pristao da da odgovori na sva pitanja u istrazi.

Bivši britanski premijer je ipak rekao da je izuzetno važno da britanski premijer i američki predsednik mogu da razgovaraju u poverenju i da ono što je rečeno u poverenju treba tako i da se tretira.

Koalicione snage predvodjene Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom započele su invaziju na Irak 2003. godine zbog navoda o postojanju oružja za masovno uništavanje u toj zemlji, ali ono nikada nije pronađeno.

Tokom šestogodišnjeg učešća Britanije u invaziji u Iraku poginulo je 179 britanskih vojnika.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP