Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

U UGANDI JEDNA OSOBA UMRLA OD SMRTONOSNOG MARBURGA

Probudio se virus opasniji od ebole!

Autor: Blic | 13.10.2014 - 13:31:00h | Komentara: 0

Dok svet pokušava da se izbori sa ebolom od koje je nastradalo preko 3.000 ljudi, na istoku Afrike probudio se još jedan smrtonosni virus. Marburg hemoragijska groznica, koja je 1967. godine identifikovana u Beogradu i u nemačkim gradovima Marburgu i Frankfurtu, odnela je prvu žrtvu.

U Liberiji su zatvorene sve javne ustanove iz straha od širenja  epidemije  ebole

Ilustracija | Foto: Profimedia

Slučaj tridesetogodišnjeg zdravstvenog radnika koji je preminuo u bolnici Mengo u Ugandi podigao je mere opreza u toj zemlji, ali i susednim zemljama.

Nakon što su testovi pokazali da je Marburg bio uzrok njegove smrti, oko 150 osoba stavljeno je u karantin, a kod njih 11 primećeni su simptomi koji ukazuju na virus sa visokom stopom smrtnosti. U Keniji i Sudanu su pod strogom kontrolom svi građani koji putuju iz Ugande.

Od 31 osobe, koliko je šezdesetih godina bilo zaraženo u tri evropska grada, njih sedam je preminulo. Izvor zaraze su bili zeleni majmuni iz Afrike, koje su nemački instituti i Institut Torlak uvezli radi laboratorijskih istraživanja. Od tada je svet pogodilo nekoliko talasa epidemije, a lek još uvek nije pronađen.

Drugi slučaj ebole u SAD

Zdravstveni radnik koji je lečio Tomasa Dankana iz Liberije, prvog pacijenta kome je ebola dijagnostikovana na američkom tlu, i sam se zarazio smrtonosnim virusom. Ovo je prvi slučaj prenošenja zaraze na američkoj teritoriji.

- Bolest izazvana marburg virusom je ozbiljna i u velikom broju slučajeva dovodi do smrti. Simptomi su groznica, povraćanje, dijareja i unutrašnje krvarenje, kao i kod ebole - naveo je izvor iz Svetske zdravstvene organizacije.


Na listi deset najopasnijih virusa koju je sastavio „Dojče vele”, marburg je zauzeo prvo mesto, jer smrtnost premašuje 90 odsto. Baš kao i ebola, koja se našla odmah iza njega, on se prenosi sa životinje na čoveka, a zatim širi dodirom sa obolelim i putem telesnih tečnosti.


Zabrinut da bi zaraza mogla da se otrgne kontroli, predsednik Ugande Joveri Museveni apelovao je na građane da ograniče fizički kontakt.


- Ako vam ne pružim ruku kad vas vidim, nemojte misliti da sam nepristojan. Ako želimo da kontrolišemo ebolu i marburg, moramo prestati da se rukujemo - rekao je on tokom jedne zvanične posete.


Prema rečima lekara Ruhakane Rugunde iz Ugande, mala je verovatnoća da se u slučaju marburga ponovi epidemija međunarodnih razmera, kao kod ebole.


„Uganda je i ranije izlazila na kraj u sličnim situacijama, kada je reč o hemoragijskoj groznici. Imamo kapacitete da se izborimo i s ovim problemom, o čemu smo obavestili Svetsku zdravstvenu organizaciju”, napisao je Rugunda na Tviteru.

Najveće epidemije Marburga

• 1998. 154 zaražena, 128 umrlo


• 2004. 252 zaražena, 227 umrlo

Ebola i Marburg

•oba virusa su poreklom iz Afrike
•domaćini virusa su životinje, sa kojih se virus prenosi na ljude
•oba virusa potiču iz porodice hemoragijske groznice

Simptomi

Virus marburg izaziva hemoragična oboljenja i, kao i u slučaju ebole, prouzrokuje konvulzije i krvarenja sluzokože, kože i organa. Stopa smrtnosti kod inficiranih osoba je 90 odsto.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP