Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PADAJU OSTAVKE U SLOVENIJI

Profesorski honorari uzdrmali Cerarovu vladu

Autor: Tanjug | 10.03.2015 - 17:23:00h | Komentara: 1

Afera u vezi enormno velikih honorara koje su, uz redovne plate, dobijali pojedini univerzitetski profesori, uzdrmala je i slovenačku političku scenu, pošto su neki od profesora i članovi vlade Mira Cerara, a "pala" je i prva ostavka.

Evro

Zbog objavljivanja podatka da je u poslednjih 11 godina dobila na ime honorara oko 640.000 evra, prošle nedelje je slovenačka ministarka nauke i obrzovanja Stanka Setnikar Cankar podnela ostavku i najavila tužbu zbog "kršenja privatnosti" objavljivanjem tih podataka.

Na udaru se našao i ministar finansija Dušan Mramor koji je, prema pisanju slovenačkih medija, za desetak godina koliko radi kao profesor na Ekonomskom, gde je jedno vreme bio i dekan, zaradio više od pola miliona evra.

Prema još nepotvrđenim podacima, i premijer Miro Cerar je u vreme dok je radio kao profesor na Pravnom fakultetu zaradio honorare u vrednosti od oko 300.000 evra.

Cerar, kako prenosi Hina, nije komentarisao javne medijske optužbe na svoj račun, ali je u jednoj izjavi aferu povezao sa delovanjem "onih koji žele da kompromituju vladu koja se bori prtiv korumpianih društvenih struktura".

Njegova stranka se, inače, predstavlja kao zastupnica visokih etičkih principa i transparentnosti u politici.

Mramor je povodom objavljivanja podataka o njegovoj zaradi u proteklih deset godina rekao da su dotacije evropskih i privatnih sredstava za dodatni honorarni rad "normalna stvar" i poručio da Slovenija "više nije u komunizmu".

Predsednik uticajnog sindikata u nauci i obrazovanju Branimir Štrukelj danas je na konferenciji za novinare rekao da objavljeni podaci o enormnim honorarima stvaraju pogrešnu sliku o nauci i školstvu, za koje poslednjih godina nikada nema dovoljno sredstava u budžetu.

On je dodao da su visoki honorari pojedinih univerzitetskih profesora i dekana anomalija u sistemu i pozvao političare da ne reaguju "histerično" već da donesu adekvatne mere za valorizaciju plata i dodatnog rada naučnika.

- Podaci o stotinama hiljada evra honorara nekim univerzitetskim profesorima stvaraju pogrešnu sliku o primanjima u školstvu gde je prosečna plata jedva nešto veća od hiljadu evra, gde asistenti sa doktoratom na univerzitetu primaju 1.100 evra, a vanredni i redovni profesori oko 2.000 evra, rekao je Štrukelj.

Prema zbirnim podacima koje je krajem ndelje objavila državna komisija za borbu protiv korupcije, u Sloveniji je u javnom sektoru od 2004. do 2014. godine bilo isplaćeno oko milijardu eura dodatnih honorara i primanja.
Poslednji komentari
  • sone bre Vreme: 10.03.2015 18:18h

    Za par meseci otkrice se nesto slicno i kod nas.JU mentalitet vazi za sve bivse republike

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP