Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

TENZIJE U UKRAJINI

Proglašena Harkovska Narodna Republika!

Autor: Ekipa Alo! | 08.04.2014 - 10:34:00h | Komentara: 0

U Harkovu je, posle demonstracija protiv vlasti u Kijevu, proglašena "narodna republika". Ukrajinske vlasti tvrde da su uhapsile "70 separatista koji su okupirali zgradu regionalne uprave u Harkovu". Prethodno je nezavisnost od Ukrajine proglašena i u Donjecku.

Donjeck

Donjeck juče | Foto: Profimedia.rs

Napeto je bilo noćas oko zgrade oblasne administracije u Harkovu, za čiju su se kontrolu nadmetali policija i demonstranti protiv novih vlasti u Kijevu. Pošto ih je policija potisnula, demonstranti su okolo zapalili automobilske gume, a Molotovljevim koktelima izazvali su požar i u zgradi.

Generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen rekao je da događaji u istočnoj Ukrajini predstavljaju razlog za veliku zabrinutost i pozvao Rusiju da povuče trupe sa ukrajinske granice, prenosi Rojters.

Vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika Oleksandar Turčinov poručio je da se proruski demonstranti na istoku zemlje, koji su zauzeli više državnih zgrada smatraju "teroristima" i da će se protiv njih upotrebiti sva sila zakona, prenosi AFP.

Harkovska narodna republika će, kažu, graditi odnose sa drugim državama u skladu s međunarodnim pravom, a od Moskve traže da im pomogne oko referenduma o federalizaciji.
Međutim, ovog jutra oglasio se ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov koji je na svojoj Fejsbuk stranici napisao da ijevske vlasti organizovale, kako kažu, antiterorističku operaciju u Harkovu i uhapsile oko 70 demonstranata zbog nereda oko zgrade oblasne administracije.
Nezvisnost je juče proglasio i region Donjecka.
"Kongres delegata administrativnog regiona Donjeck, na osnovu povelje UN i drugih međunarodnih propisa koji se odnose na pravo naroda na samoopredeljenje, proglašava suverenu državu - Narodnu Republiku Donjeck", saopštio je jedan od delegata.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u autorskom tekstu za britanski Gardijan odbacuje optužbe zapada da Rusija destabilizuje Ukrajinu.
Lavrov objašnjava da "pokušaji onih koji su organizovali secesiju Kosova od Srbije i Majota od Komorskih ostrva da stave pod sumnju slobodno izražavanje volje stanovnika Krima - ne može drugačije da se oceni nego kao flagrantna demonstracija dvostrukih standarda".
Ruski ministar dodaje da se zatvaraju oči pred činjenicom da "glavnu opasnost za budućnost" Ukrajine predstavljaju ekstremisti i neonacisti, koji šire haos.
Zbog toga Lavrov poziva NATO da se posveti ozbiljnom zajedničkom radu s Rusijom. O tome je razgovarao i s američkim državnim sekretarom.
"Državni sekretar Džon Keri i ministar Sergej Lavrov razgovarali su o mogućnosti da se u sledećih deset dana organizuju pregovori Ukrajine, Rusije, Amerike i Evropske unije radi pokušaja da se smire napetosti u Ukrajini", potvrdila je portparolka Stejt departmenta Džen Psaki.
Moskva od Kijeva traži da zaustavi sve oružane aktivnosti koje bi mogle da dovedu do građanskog rata.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije je na zvaničnom nalogu na Fejsbuku objavilo da je zabrinuto zbog "učešća američkih plaćenika u vojnim pripremama u Ukrajini" i pozvalo da se prekine sa aktivnostima "koje u sebi nose opasnost od izbijanja građanskog rata", prenosi Itartas.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP