Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NOVO OTKRIĆE

Pronađen grob grofa Drakule!

Autor: Kurir | 13.06.2014 - 11:00:00h | Komentara: 3

Veruje se da je vlaški knez Vlad Cepeš, čije je ime sinonim za stravu, umro u Napulju, kod ćerke Marije, udate za napuljskog plemića.

Bram Stoker, ''Drakula''

Bram Stoker, ''Drakula'' | Foto: foter.com

Italijanski istoričari pronašli su u Napulju grob ozloglašenog vlaškog kneza Vlada Cepeša, poznatijeg kao Drakula, čije je ime postalo sinonim za stravu, a koje milioni ljudi širom sveta povezuju s vampirima. Iako to još nisu stoprocentno dokazali, istraživači tvrde da imaju veoma jake dokaze da čuveni grof nije sahranjen u Transilvaniji.
Srednjovekovni rumunski vladar, koji je dobio nadimak Nabijač jer je neposlušne podanike nabijao na kolac, nije poginuo u bici protiv Turaka, već je poslednje dane proveo kod ćerke Marije, koja je bila udata za napuljskog plemića, tvrde Italijani. Do tog neobičnog zaključka došli su kad su u Crkvi Santa Marija la Nova u Napulju pronašli grob iz 15. veka okićen simbolima karpatskog aristokrate.

Simbol Transilvanije!

Drakulin dvorac: Simbol Transilvanije! | Foto: Shutterstock

- Kad pogledate reljefne skulpture, simbolika je očigledna. Pokazatelj da je grof Drakula tu sahranjen je činjenica da je grob okićen dvema sfingama - simbolom grada Tebe, koji se ponekad piše i naziva Tepes (sr. Cepeš), a takođe i zmajem koji se nalazi na grbu Vladove porodice - rekao je istoričar Rafaelo Glini s Univerziteta u Talinu i dodao da je tim znacima ispisano njegovo ime - Cepeš Drakula.
- Vlad je drugi deo imena dobio jer su njegovog oca zvali Drakul, što bi značilo zmaj, pa bi Drakula značilo zmajić - istakao je naučnik.
Inače, istorijska ličnost knez Vlad Cepeš nije povezivan sa vampirima do početka 20. veka, kad je poslužio kao inspiracija piscu Bremu Stokeru da stvori lik besmrtnog zlikovca u svom romanu.
Poslednji komentari
  • milan Vreme: 13.06.2014 11:53h

    Najzanimljiviji knjizevni lik.

  • SuntRoman Vreme: 13.06.2014 12:34h

    Ziveo nas vlaski knez, S TRIASCA TARA ROMANEASCA! <3

  • Djuradj Vreme: 15.06.2014 00:01h

    Ziveo nas Vlade Cepanka od majke Snezane i oca Vlada | , Imao je i dva brata stariji Miroslav rumunizovano (Mircea) i mladji polubrat Radoslav (Radua).

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP