Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

EVROPSKI NAUČNICI NA PRAGU ISTORIJSKOG OTKRIĆA

Pronađen lek za rak kože?!

Autor: Ekipa Alo! | 30.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Evropski naučnici su napravili veliki korak ka pronalaženju leka za rak kože! Kako prenosi “Dejli mejl”, novi tretman, koji je u naučnim krugovima dobio naziv „spektakularan“ ima sjajne rezultate kod pacijenata koji boluju od raka kože u poodmakloj fazi.

Nekontrolisano izlaganje suncu i pušenje su glavni uzročnici raka kože: Pacijent na skeneru

Nekontrolisano izlaganje suncu i pušenje su glavni uzročnici raka kože: Pacijent na skeneru | Foto: AP

Naučnici veruju da će ovaj tretman uskoro moći da se primeni i na pacijentima obolelim od drugih tipova raka. Na Evropskom kongresu za lečenje raka iznet je podatak da se danas tek jedan od šest pacijenata obolelih od raka izlači. Primenom novog tretmana broj izlečenih biće daleko veći. Profesor Aleksandar Egermon iz Instituta Gustav-Rusi u Francuskoj, koji je najveć centar za onkologiju u Evropi, izjavio je da doktori sada prvi put mogu da koriste reč lek kada pričaju o raku.


“Zadivljujuće je da sada prvi put reč lek možemo da koristimo u borbi protiv raka. Da sam pre pet godina dao ovu bizarnu prognozu svi bi mislili da sam lud. Ali sada mi imamo kontrolu nad uznapredovalim rakom kod pacijenata. Ovo je veliki napredak”, kaže doktor Egermon.

Prvi lek je “ipilimumab” (ipi) ili MDX-010. Ovaj lek kada se kombinuje sa „anti-PD1s“ daje odlične rezultate. Rak kože je jedan od najčešćih oblika raka. Često se otkriva tek u poodmakloj fazi kada je bolest metastazirala na druge organe (bubrezi i pluća). Pacijentima u toj fazi ostaje tek nekoliko meseci života.

„Već 27 godina sam u medicini i konačno vidimo svetlost na kraju tunela. Decenijama smo tražili način da aktiviramo borbu imunuloškog sistema protiv ćelja raka. Trebalo je prvo da srušimo zid odbrane ćelija raka, pa da lekovi učine svoje“, dodao je profesor Egermon. Od raka kože godišnje umire oko 100.000 ljudi. Procenjuje se da će rak kože u narednih deset godina postati potpuno izlečiv.

TRETMAN

Pacijentima se lek daje kroz infuziju i to traje sat vremena. Pacijenti odlaze kući istog dana. U periodu od 12 nedelja pacijenti primaju četiri tretmana. Uz malo sreće jedan tretman trajno “resetuje” imunološki sistem koji ubuduće sam uništava ćelije raka

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP