Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NOVI TRAGOVI?

Pronađena druga crna kutija aviona "Džermanvingsa"

Autor: Tanjug | 02.04.2015 - 16:32:00h | Komentara: 0

Pronađena je i drugi crna kutija aviona nemačke kompanije "Džermanvings" koji se prošle nedelje srušio u Francuskim alpima, saopštilo je danas francusko tužilaštvo.

Avion erbas 320 Foto: Tanjug / AP 26.3.

Avion erbas 320 Foto: Tanjug / AP

Crna kutija je pronađena posle devet dana potrage na mestu pada aviona. Vlasti se nadaju da će doći do više tragova o katastrofi pošto je prva crna kutija koja je snimala razgovor u kokpitu ukazala da je kopilot Andreas Lubic odgovoran za pad aviona u Francuskim alpima, prenela je agencija AFP.

Francuski državni tužilac Marseja Bris Roben tvrdio je da je Lubic (28) na letu "Džermanvingsa" 4U 9525 namerno je oborio letelicu. Podaci iz crne kutije pokazuju da je kopilot ostao zaključan sam u kabini i da je "namerno usmerio letelicu ka zemlji, sa namerom da je uništi".

Džermanvings nije znao da je Lubic depresivan

Nemačka aviokompanija "Džermanvings" saopštila je da nije imala saznanja da je kopilot Andreas Lubic bolovao od depresije tokom pilotske obuke.

Lubic istraživao načine kako da izvrši samoubistvo

Nemački državni tužioci saopštili su danas da veruju da je kopilot Andreas Lubic na ličnom računaru istraživao načine kako da izvrši samoubistvo, neposredno pre avionske nesreće koja je poginulo 150 ljudi.


Tužilaštvo Dizeldorfa navelo je da je tokom istrage pronađen tablet računar u stanu Lubica i da su bili u stanju da povrate podatke od 16. do 23. marta. U saopštenju se navodi da je kompjuter koji su pronašli u njegovom domu, pokazao i da su pretraživani podaci o vratima kokpita i bezbednosnim merama koje se odnose na njih, prenela je agencija Rojters.
Lubic je tražio informacije o načinima da se ubije u kompjuterskim pretragama koje su se desile između 16. i 23. marta, dan pre nesreće.
- Barem jedan dan, osoba je preduzela na nekoliko minuta pretrage vezane za vrata kokpita i njihovim sigurnosnim predostrožnostima, navodi se u saopštenju.
Istraga veruje da se 27-godišnji Lubic namerno zaključao u kokpitu 24. marta i srušio avion u francuskim Alpima.


Aviokompanija "Lufhanza" potvrdila je u utorak da je znala da je Lubic (27) imao epizodu "ozbiljne depresije" pre završetka obuke, naveo je AP.


- Mi ovo nismo znali, izjavila je Vanesa Tores, portparolka kompanije "Džermanvings", niskobudžetnog ogranka "Lufthanze", koja je zaposlila Lubica u septembru 2013. godine.


Portparolka je odbila da komentariše ovo neslaganje, navodeći kao razlog istragu koja je u toku.


Tores je rekla da je "Lufhanza" ranije saopštila da je Lubic imao "u potpunosti validnu medicinsku potvrdu klase 1" na dan nesreće.


Vest dolazi u trenutku kada su nemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint i Udruženje nemačke avijacije, koje zastupa nemačke aviokompanije, najavili osnivanje specijalne jedinice, koja će ispitati šta je pošlo naopako prilikom pada "erbasa A320".


Jedinica će ispitati da li su potrebne promene na vratima kokpita ili procedura za prolaz na medicinskim testovima, kazao je Dobrint. Šef Udruženja avijacije Klaus-Peter Sigloh je rekao da će specijalna jedinica raditi "veoma brzo", ali da je "veoma važno ne doći do brzopletih zaključaka".

Sigloh je istakao da će sva saznanja biti podeljena sa međunarodnim organizacijama za bezbednost u aviosaobraćaju. Nemački dnevnik "Bild" je ranije danas objavio da je Lubic u trenutku nesreće uzimao je jak lek protiv anksioznosti, za koji, prema rečima lekara, postoji pojačan rizik od suicida.

Avion "erbas A320" srušio se 24. marta u Alpima na jugu Francuske, 100 kilometara severno od Nice, dok je leteo iz Barselone u Diseldorf, a u nesreći su život izgubili 144 putnika i šest članova posade.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP