Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SENZACIJA!

Pronađena kuća Isusa Hrista! (FOTO)

Autor: B92 | 03.03.2015 - 15:31:00h | Komentara: 1

Arheolozi koji rade u Nazaretu, Isusovom rodnom gradu, a današnjem Izraelu, identifikovali su kuću koja datira iz prvog veka i za koju se veruje da je mesto Isusovog rođenja.

uća je delimično napravljena od kamena, a prvobitno su je otkrile kaluđerice manastira Sestre Nazareta još 1880.godine, prenosi nbc.

Međutim, tek je profesor Ken Dark sa Univerziteta u Redingu utvrdio da kuća potiče iz prvog veka i da su meštani vekovima verovali da je to mesto Isusovog odrastanja.

Nije sasvim sigurno da je on zaista živeo u toj kući, ali Dark smatra je postoji velika mogućnost za to.

Veruje se da je Isus odrastao u Nazaretu, a vekovima nakon njegove smrti, za vreme Vizantijskog carstva (pod čijom je vlašću bio Nazaret do 7. veka) kuća je ukrašena mozaicima i služila je kao crkva.

Krstaši koji su tu došli u 12. veku, obnovili su crkvu i time pružili još jedan dokaz da su i Vizantinci i krstaši znali čiji je to bio dom.

Iskopine Isusove kuće koje su otkrile kaluđerice, proučavao je 1936. godine i jezuitski sveštenik Anri Senes, koji je pre svešteničkog poziva bio arhitekta.

Njegov rad nije bio objavljen i zbog toga pored časnih sestara i posetilaca njihovog manastira, malo ludi zna za ovu kuću i njen značaj.

2006. godine, časne sestre su Arheološkom društvu Nazareta dozvolile potpun pristup ovom terenu, a na korišćenje su dale i Senesove crteže i beleške koje su čuvale svih ovih godina.

Poslednji komentari
  • mr.burns from simpsons Vreme: 04.03.2015 16:46h

    to je stvarno i istinsko naucno umece, naci kucu coveka koji nije postojao..sledece vesti ocekujem da su nasli I escajg koji je koristio..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP