Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POREŠENKO PRIZNAO PORAZ

Prorusi zauzeli Debaljveco, Ukrajinci se povlače

Autor: Tanjug | 18.02.2015 - 17:47:00h | Komentara: 0

Strateški važan grad Debaljcevo, na istoku Ukrajine danas je, nakon višenedeljnih borbi, pao u ruke proruskih snaga koje su istakle zastavu "Novorusije", dok se ukrajinske trupe povlače, prenose agencije.

Ukrajina vojska povlačenje | Foto: Profimedia

Ukrajina vojska se povlači iz Debaljceva | Foto: Profimedia

U međuvremenu je ukrajinski presednik Petro Porošenko potvrdio da se ukrajinska vojska povlači, dok proruske snage javljaju da su zarobile više stotine ukrajinskih vojnika i tvrde da se povlače sa nekih teritorija.

"Ukrajinska vojska je zajedno sa Nacionalnom gardom jutros okončala operaciju planiranog i organizovanog povlačenja iz Debaljceva. Možemo da kažemo da je dosad 80 odsto naših jedinica napustilo taj grad", rekao je Porošenko u audio poruci koju je objavila njegova pres služba.

Petro Porošenko | Foto: Profimedia

Priznao poraz i optužio Rusiju: Petro Porošenko | Foto: Profimedia

 
On je pre polaska na prvu liniju fronta pohvalio ukrajinske snage za ispunjavanje dužnosti u odbrani Debaljceva i rekao da su oni svetu pokazali "pravo lice bandita i separatista koji imaju podršku Rusije."

Lideri proruskih snaga su takođe naveli da su počeli povlačenje teškog naoružanja sa nekih delova linije fronta gde se poštuje primirje, kao šo je Olenivka, južno od Donjecka.

"To je prvi korak. Ne čekamo Ukrajinu da počne povlačenje oružja sa nama", rekao je portparol proruskih snaga Eduard Basurin, preneo je AP.

Debaljcevo Ukrajina Novorosija | Foto: Profimedia

Posledice rata u Debaljcevu | Foto: Profimedia

 
NATO je danas pozvao Rusiju da povuče "sve svoje snage" sa istoka Ukrajine, da prekine sa podrškom proruskim snagama i da poštuje Minski sporazum.

"Ruske snage, artiljerija i protiv-vazdušne jedinice kao i komandni i kontrolni elementi još uvek su aktivni u Ukrajini", rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, prenela je agencija AFP.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini optužila je proruske snage da otvoreno krše sporazum iz Minska i od njih zatražila da obustave sve vojne aktivnosti.

Takođje je pozvala Rusiju i proruske snage da se pridržavaju preuzetih obaveza i da se posmatračima OEBS omogući pristup Debaljcevu i drugim mestima koje žele da posete.

Nemačka vlada je osudila napredovanje proruskih snaga u Debaljcevu, nazvavši to "jasnim kršenjem" primirja koje je stupilo na snagu pre samo tri dana.

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel Štefen Zajbert je na konferenciji za štampu u Berlinu izjavio da ofanziva proruskih snaga na Debaljcevo "predstavlja značajno kršenje sporazuma iz Minska i gasi nadu da bi na istoku Ukrajine mogao da nastupi mir", prenela je agencija AP.

Sporazum o primirju u Ukrajini "nije mrtav", uprkos tome što su proruske snage zauzele strateški grad Debaljcevo, rekao je portparol francuske vlade Stefan Le Fol i najavio da će lideri Francuske, Nemačke, Ukrajine i Rusije večeras telefonom razgovarati o ukrajinskoj krizi.

Sinoć je Savet bezbednosti UN usvojio rusku rezoluciju u kojoj se podržava dogovoren prekid vatre u Ukrajini, istakavši potrebu poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP