Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DANAS SLAVLJE PO JULIJANSKOM KALENDARU

Proslava Božića u svetu (Foto i Video)

Autor: Tanjug | 07.01.2015 - 12:22:00h | Komentara: 0

Pravoslavni vernici širom sveta danas su proslavili Božić po Julijanskom kalendaru liturgijama i molitvama.

Kopti slave Božić

Kopti slave Božić | Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je Božić svim pravoslavnim hrišćanima i prisustvovao božićnoj liturgiji u lokalnoj crkvi, u selu Otradnoje, blizu Voronježa, na jugu Rusije, prenose agencije.
Ruski premijer Dmitrij Medvedev prisustvovao je u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi liturgiji, koju je predvodio Patrijarh Moskve i sve Rusije Kiril.
Patrijarh Kiril je istakao u Božićnoj poruci da se Crkva u ove svete dane moli za mir u ukrajinskoj zemlji.
- U ove svete dane Božića sva Crkva i ja se molimo za mir u ukrajinskoj zemlji - naglasio je patrijarh Kiril i pohvalio mirotvornu ulogu Ruske crkve bez obzira na to gde borave njena deca i na njihove političke poglede i sklonosti.
Pravoslavni hrišćani širom Bliskog istoka, takođe su proslavili Badnje veče i Božić, a kulminacija proslave bila je u vitlejemskoj Crkvi rođenja, podignutoj na mestu gde je po hrišćanskom verovanju rodjen Isus.
Uprkos hladnom vremenu i snežnoj oluji, svi crkveni velikodostojnici, predvodjeni najvišim predstavnicima sirijske, koptske i etiopske pravoslavne crkve u Svetoj zemlji i grčki pravoslavni patrijarh Jerusalima okupili su se na molitvama povodom Badnje večeri.
  • Pravoslavni Božić u svetu | Foto:
  • Pravoslavni Božić u svetu | Foto:
  • Pravoslavni Božić u svetu | Foto:
Božićnu litgurgiju služio je grčki patrijarh Teofil III, u prisustvu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, koji je sunitski musliman.
Božić je proslavljen i u Egiptu, u zemljama Zaliva, Siriji, u kojoj besni gradjanski rat, a proslavili su ga i hrišćani u Turskoj.

Egiptski predsednik Abdel Fatah al-Sisi učestvovao je u božićnim svečanostima Kopta i prisustvovao službi u koptskoj katedrali Svetog Marka u istočnom delu Kaira.
Na Sinaju je zbog bezbednosne situacije obeležavanje Božića bilo skromno, jer je ionako na snazi policijski čas u glavnom gradu na severu Al Arišu. Mesta gde se slavilo čuvali su vojnici i policijski psi.


U sirijskom glavnom gradu Damasku vernici su se okupili u hrišćanskom kvartu u starom gradu da obeleže Badnje veče.
U Libanu se Božić, takodje slavio, a bilo je proslava i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde postoji velika hrišćanska zajednica iseljenika. Božić 7. januara proslavljaju Srspka pravoslavna crkva, Ruska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP