Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OTKRIĆE

Protein koji pokreće proizvodnju
majčinog mleka kriv za rak dojke?!

Autor: Tanjug | 28.12.2012 - 11:25:00h | Komentara: 0

Otkriće australijskih naučnika da protein koji pokreće proizvodnju majčinog mleka kod žena, može da bude odgovoran za naročito agresivan oblik tumora dojke, otvara nove puteve lečenja ove vrste kancera, objavljeno je danas.

Grudnjak, brus, sise

Ovo otkriće otvara nove puteve lečenja kancera | Foto: Shutterstock

Protein ELF5 može da se nadje u svim ćelijama dojke. Čak i u onim koje su kancerozne, on pokušava da pokrene proizvodnju majčinog mleka, što ima za posledicu naročito agresivan oblik raka, koji uz to slabije i reaguje na terapiju od drugih oblika te bolesti, izveštava Rojters

Tim sa sidnejskog Instituta za medicinska istraživanja Garvan, kojim je rukovodio Kris Ormandi, je u laboratorijskim uslovima utvrdio naročito brzo množenje ljudskih kanceroznih ćelija raka dojke, genetski modifikovanih da sadrže visok nivo ELF5.

Da bi se opredelili za način lečenja, lekari uobičajeno utvrdjuju da li rak dojke ima receptore za hormone estrogen i progesteron, koji podstiču rast tumora.
Dve trećine tumora dojke su pozitivni na test estrogenskih receptora. U takvim slučajevima se primenjuje antihormonalna terapija, kojom se snižava nivo estrogena ili blokira njegova aktivnost podsticanja rasta tumora.
Trećina obolelih, međutim, nema te receptore pa kod njih ne bi bilo koristi od hormonske terapije, već se obično primenjuje hemoterapija.
Australijski stručnjaci su utvrdili da je baš kod ove trećine žena naročito povišen nivo proteina ELF5. Njihov zaključak je da bi lekovima koji bi blokirali taj protein mogao da se leči ovaj oblik tumora dojke. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP