Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BALTIMOR NA NOGAMA

Protesti zbog smrti Afroamerikanca u pritvoru

Autor: Tanjug | 23.04.2015 - 10:37:00h | Komentara: 0

Na ulicama Baltimora održani su protesti zbog smrti Afroafrikanca Fredija Greja koji je umro od povrede kičme u policijskom pritvoru u trenutku kada se u zemlji vodi žestoka debata o ubistvima crnaca od strane policije.

Baltimor Protest

Protest u Baltimoru | Foto: Profimedia

Taj 25-godišnjak je dobio povredu pod nerasvetljenim okolnoštima kada je sa lisicama stavljen u policijski kombi. Umro je u bolnici nedelju dana posle hapšsenja 12. aprila, a incident je još više rasplamsao debatu o ubistvima crnaca prilikom susreta sa policijom.


Demonstranti su sinoć delovali u dve grupe. Jedna grupa je bacala konzerve gaziranih pića na policijsku barikadu a druga je prošla ulicama do gradske većnice vičući "Nema pravde, nema mira" i prekidajući saobraćaj na raskrsnicama, javio je AP.


Uhapšeno je troje ljudi, ali niko nije povredjen i protesti su uglavnom prošli mirno.


Grej je bio uhapšen kada je sa još jednim čovekom naišao na policajce u kraju poznatom po prodaji droge. Pošto su im se pogledi sreli, oni su počeli da beže. Greju su stavljene lisice i ubačen je u kombi, a posle nekog vremena policajci su se zaustavili i vezali mu i noge, tvrdeći da je pokazivao bes.


Demonstranti sada traže da se objasne uzroci njegove smrti, da krivci odgovaraju i da se promeni način na koji policija postupa u nekim delovima užeg centra Baltimora.


U SAD se u poslednje vreme dogodio čitav niz incidenata u kojima su policajci ubili nenaoružane Afroamerikance što po nekima dokazuje rasne predrasude u policiji i preveliku upotrebu smrtonosne sile prilikom kontanta sa osumnjičenima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP