Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

''NEVIDLJIVI ROBOTI UBICE'' AMERIČKE VOJSKE

Prva bespilotna letelica daljinski lansirana sa nosača aviona (VIDEO)

Autor: Blic | 15.05.2013 - 15:28:00h | Komentara: 2

''Nortrop graman X-47B'' prva je "nevidljiva" bespilotna letelica koja uzleće sa nosača aviona i sleće na njega, što znači da može da se pošalje do bilo koje tačke na svetu, bez dobijanja saglasnosti za korišćenje inostranih uzletnih pisti. Istovremeno, to je i prva bespilotna letelica koja leti koristeći veštačku inteligenciju, što pobuđuje strahovanja da bi čovek mogao da izgubi kontrolu nad njom.

Bespilotna letelica

Bespilotna letelica | Foto: Reuters

Američka ratna mornarica jutros je prvi put lansirala nevidljivu bespilotnu letelicu veličine borbenog aviona sa ratnog broda, što bi moglo da označi kraj ere vazdušnih borbenih misija u stilu “Top gana”.

Bespilotna letelica | Foto: AP

''Robot ubica'' | Foto: AP

X-47B je prva bespilotna letelica koja poleće sa nosača aviona, te samim tim može da se koristi širom sveta bez dozvole za poletanje sa pisti u stranim zemljama. Osim što poleće sa nosača aviona, letelici X-47B, za razliku od ranijih bespilotnih letelica, za pilotiranje nije potrebno daljinsko upravljanje.

Kontrolu preuzima specijalna ''kutija'' pričvršćena za podlakticu, nazvana ''jedinica za upravljanje sa displejom'' (Control Display Unit), koja šalje uputstva računaru u samoj letelici. Ona koristi veštačku inteligenciju da bi sama razmišljala i planira korekcije i promene kursa.


Kritičari: Ovo su roboti ubice

Bespilotna letelica | Foto: AP

Nakon što čovek (operator) odredi cilj koji treba da osmotri ili gađa, letelica sama nalazi put do njega, koristeći tehnologije kao što su GPS, autopilot i senzori za izbegavanje sudara.

Kritičari su upozorili da uvođenje veštačke inteligencije u sisteme vojnog naoružanja označava približavanje razvoju autonomnih “robota ubica”, dok zvaničnici tvrde da će im nova bespilotna letelica pružati obaveštajne podatke, nadzor i mogućnost pogađanja cilja 24 sata dnevno. Prototip X-47B uspešno je jutros poleteo sa nosača aviona ''USS Džordž V. Buš'' na nuklearni pogon u Atlantskom okeanu u vodama Virdžinije i dva puta se spustio blizu broda pre nego što je poleteo ka kopnu.



Letelica još neće u operativnu upotrebu

Bespilotna letelica | Foto: AP

Probna letelica, koja je dizajnirana i konstruisana u fabrici oružja “Notrop Graman” nije namenjena za operativnu upotrebu, već će podaci koje prikupi tokom probnih letova poslužiti vojsci za dalji razvoj programa bespilotnih letelica.

Američka ratna mornarica već koristi dve druge bespilotne letelice: mali, jeftini “Skan igl”, koji nije naoružan, i “Fajer skaut”, koji je naoružan, ali više liči na helikopter.

Poslednji komentari
  • sale Vreme: 15.05.2013 17:32h

    I snjima da se kacimo... Ovo da sam video pre 20 godina mislio bih da je UFO !

  • slavko Vreme: 15.05.2013 17:39h

    Dobro smo zivu glavu izvukli...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP