Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NE VALJA NAM OVO OBARANJE REKORDA

Prvih pet meseci ove godine su najtopliji ikada!

Autor: M. S. P. | 17.06.2015 - 16:45:00h | Komentara: 0

Mesec maj 2015. imao je u proseku za 0,17 stepen Celzijusa višu temperaturu od proseka, saopštila je NASA na osnovu svojih globalnih istraživanja temperature. Ali, da stvar bude još gora, prvih pet meseci ove godine najtoplijih su prvih pet meseci od kada se zvanično meri temperatura. Štaviše, pretpostavlja se da će ova godina oboriti rekord prošle za 0,1 Celzijus, čime će 2015. postati najtoplija godina ikada!

Vrućina

Tek nas čeka pakao od vrućine | Foto: Profimedia

Prošla godina ponela je neslavnu titulu najtoplije ikada, od kada se zvanično meri temperatura. I poslednjih 12 meseci na rekordnim su nivoima, a jun će, takođe, biti dosta topliji od maja.

Ova temperaturna situacija dobrano izbija adute iz ruku kritičara teorije o globalnom zagrevanju, odnosno njihovu priču da se ova pojava usporava, pa čak i da je "upauzirana". Štaviše, u poslednje vreme nam se dešava porast temperature ne samo na tlu, već i na morima i okeanima, što je čsti dokaz da se globalno zagrevanje zahuktava.

Vrućina Termometar

Indija je već osetila pogubnost vrućine | Foto: Profimedia

Najbolji dokaz tome je toplotni talas koji je nedavno pogodio Indiju, a zbog kojeg je umrlo više od 2.500 ljudi. Temperature u tom delu sveta prelazile su 45 stepeni, pa je čak dolazilo i do topljenja asfalta.

Gasovi "staklene bašte" dodatno su podstakli porast temperature, zbog čega se u narednim decenijama očekuje još gora situacija.

NASA prognoza porasta temperature do 2100. godine

Što tamnije, to vrelije: Prognoza temperature 2100. godine | Foto: Profimedia

A prema podacima NASA, koji su objavljeni prošle nedelje, koncentracija ugljendioksida iznosiće 900 delova u milion. Objašnjenja radi, prošle godine smo dostilgi 400 delova u milion, a efekat "staklene bašte" nas je zbog toga "nagradio" ovakvim temperaturama. Zato je lako zaključiti kakva će situacija biti 2100. godine.

Naime, ako stvari nastave da se odvijaju kao danas, u ne tako dalekoj budućnosti oni koji dođu posle nas i doslovno će živeti u paklu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP