Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PREDSEDNIK UKRAJINE U RUSIJI

Putin dao 15 milijardi Janukoviču! (FOTO)

Autor: RTS | 17.12.2013 - 14:15:00h | Komentara: 2

Vladimir Putin i Viktor Janukovič u Moskvi potpisali sporazm prema kojem će Ukrajina dobiti pristup ruskim kreditima vrednim 15 milijardi dolara. Uz novac, Ukrajina je dobila i 33 odsto popusta na ruski gas.

Vladimir Putin i Viktor Janukovič / Foto: Reuters

Vladimir Putin i Viktor Janukovič / Foto: Reuters

Ukrajina će, prema ovom sporazumu, umesto dosadašnjih 400 dolara za 1.000 kubnih metara ruskog gasa, plaćati 268 dolara.
- Ovo je redovan sastanak. Ukrajina je jedan od naših strateških partnera - rekao je Putin Janukoviču na početku sastanka u Kremlju, a prenosi AFP.
Ukrajinski predsednik je rekao Putinu da dve zemlje moraju da razvijaju svoje strateško partnerstvo.
- Današnji sastanak je, u izvesnoj meri, strateški. Ne smemo da stanemo i trebalo bi da nastavimo da razvijamo naše strateško partnerstvo - istakao je Janukovič.
Ruski predsednik je izrazio nadu da će tokom međudržavnih konsultacija Rusija i Ukrajina moći da postignu napredak po mnogim pitanjima, prenosi Itar-Tas.
Ukrajina je, istakao je Putin, izvan svake sumnje punopravni strateški partner Rusije.
Ruski predsednik je podsetio da je tokom protekle dve godine rusko-ukrajinska trgovina zabeležila pad, i to za 11 odsto 2012. godine i za 14,5 odsto ove godine.
  • Vladimir Putin i Viktor Janukovič / Foto: Reuters | Foto:
  • Vladimir Putin i Viktor Janukovič / Foto: Reuters | Foto:
  • Vladimir Putin i Viktor Janukovič / Foto: Reuters | Foto:
  • Vladimir Putin i Viktor Jaukovič | Foto: AP
- Vreme je da se preduzmu odlučne akcije kako bi smo se vratili na prethodni nivo i stvorili uslove za dalje akcije - ocenio je Putin.
Podsetio je da su premijeri i ministri Rusije i Ukrajine u poslednje vreme uradili odličan posao u nekim ključnim oblastima, kao što su energetika, proizvodnja mašina, kosmos, avioindustrija i brodogradnja.
- Imali smo sve mogućnosti da podignemo na viši nivo našu pravnu osnovu i stvorimo sve neophodne uslove za unapređenje rusko-ukrajinskih ekonomskih veza - konstatovao je Putin.
Do ovog veoma značajnog sastanka u Kremlju došlo je dva dana nakon što je Evropska unija obustavila rad na Sporazumu o pridruživanju sa Ukrajinom, koji je imao za cilj da, prvi put, izvuče tu bivšu sovjetsku zemlju iz ruske orbite.
Janukovič se nada da će danas sa Putinom potpisati niz sporazuma među kojima i onaj o jeftinijim isporukama ruskog prirodnog gasa Ukrajini i sporazum o pozajmici vrednoj više milijardi dolara za oporavak posrnule ukrajinske ekonomije, prenosi AFP.
 

Demonstranti u Kijevu, međutim, strahuju da će Janukovič, zapravo, izvesti zemlju na put ka budućem članstvu u Carinskoj uniji na čijem je čelu Rusija, a koju Putin nastoji da izgradi kao protivtežu 28-članoj Evropskoj uniji.

Ukrajinska vlada poriče da će danas biti potpisan sporazum o Carinskoj uniji, ali to nije odagnalo strahove demonstranata.

- Predsednik je danas u Moskvi, a priča se da će se vratiti s novcem i nižom cenom gasa. Pod kojim uslovom? Nadamo se da neće izdati nacionalne interese zemlje - rekao je jedan od lidera opozicije Vitalij Kličko.

Planira da se  kandiduje za  predsednika  2015. godine:  Vitalij Kličko

 Vitalij Kličko | Foto: AP

Kličko je, takođe, zatražio raspisivanje prevremenih predsedničkih izbora u martu u cilju izlaska zemlje iz političke krize.

Drugi lider opozicije Arsenij Jacenjuk upozorio je Janukoviča na posledice ulaska Ukrajine u carinsku uniju bivših sovjetskih republika.

- Za njega je to karta u jednom pravcu. Ako to uradi, ne sme se vratiti iz Moskve - poručio je Jacenjuk.

Lider nacionalističke opozicije Oleg Tjagnibok rekao je da je njegova stranka "Svoboda" saznala da Putin planira da nagradi Janukoviča za to što je odložio potpisivanje sporazuma sa EU, time što će sa njim potpisati sporazum o pozajmici od 3,6 milijarde evra.

On je rekao i da će Rusija, takođe, smanjiti cenu gasa ukrajinskoj državnoj gasnoj kompaniji sa sadašnjih 400 na 200 do 300 dolara na hiljadu kubnih metara.

Savetnik Kremlja Andrej Belusov potvrdio je da bi Rusija mogla da Ukrajini odobri preko potrebnu pozajmicu, ali nije pružio više detalja.

Iznenadna odluka predsednika Ukrajine prošlog meseca da obustavi pripreme za potpisivanje sporazuma o pridruživanju sa EU izazvala je najžešće antivladine proteste od "Narandžaste revolucije" koja je 2004. godine prvi put izvela zemlju na put ka Zapadu.

Ta je odluka, takođe, iznela na videlo stare kulturne linije razdora koje u zemlji sa 46 miliona stanovnika dele nacionalistički zapadni deo zemlje, u kojem se govori ukrajinski, i istočni deo Ukrajine koji je usmeren ka Moskvi i pod većim je ruskim uticajem.

Sudeći prema onome što se događalo proteklih dana, Janukovič "puca" pod pritiskom i traži izlaz iz najdublje političke krize koja je pogodila zemlju otkako je on došao na njeno čelo pre skoro četiri godine, zaključuje AFP.

Poslednji komentari
  • saša Vreme: 17.12.2013 14:23h

    tako i treba

  • nedjo Vreme: 18.12.2013 00:24h

    klicko isti svilanovic iz mladjih dana

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP