Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ODGOVOR RUSIJE NA SANKCIJE EVROPSKE UNIJE

Putin digao na noge 100.000 vojnika

Autor: Blic | 13.09.2014 - 10:16:00h | Komentara: 2

U vežbama koje se izvode u vazdušnoj bazi Čkalovski, rusko ministarstvo odbrane ispituje koliko su trupe sa istoka zemlje spremne za borbu.

Vladimir Putin

Vladimir Putin spreman za ulogu vrhovnog komandanta

420 osoba i 143 kompanije iz rusije se našlo na meti novih sankcija Evropske Unije, SAD, Kanade, Japana, Australije, Švajcarske i Norveške.

Četiri kopnene armije, komanda vazdušne odbrane, komanda Pacifičke flote i komanda vojne transportne avijacije predmet su inspekcije koju sprovodi radna grupa ruskog ministarstva odbrane.

- Vežbe se sprovode po naređenju predsednika Rusije i podrazumevaju aktivnu ulogu ne samo pešadije, mornarice i vazdušnih jedinica već i agencija za planiranje i kontrolu borbe - rekao je Nikolaj Bogdanovski, šef radne grupe koja rukovodi vežbama.

Analitičari smatraju da su vežbe odgovor Moskve na uvođenje novih sankcija Evropske unije Rusiji. Sankcije su juče obelodanjene u dokumentu EU na 108 strana. Pored naftnih giganata, na meti su se našle i Zberbank, VTB, Gasprombank, VEB i Roselhozbank zbog povezanosti s naftnim kompanijama. Na crnoj listi našao se i proizvođač oružja „Kalašnjikov“, zajedno s još osam velikih imena odbrambene industrije.

Među imenima 24 pojedinca kojima je uvedena zabrana putovanja i poslovanja sa Evropskom unijom, našli su se ljudi bliski Kremlju, poput direktora ruske industrijske korporacije „Rosteh“ Sergeja Čemezova. Brisel nije poštedeo ni Vladimira Žirinovskog, poslanika Dume i lidera Liberalno-demokratske stranke, kao ni Aleksandra Zaharčenka, premijera samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

Ruski predsednik smatra da su nove sankcije uvedene s namerom da se ometu napori za uspostavljanje mira u istočnoj Ukrajini i da Moskva razmatra kontramere. On je juče u Tadžikistanu na samitu Šangajske organizacije za saradnju pozvao na jačanje saradnje s Kinom i bivšim sovjetskim republikama u centralnoj Aziji.

Gasovod u Ukrajini

Rusija na ivici recesije
Britanski analitičari upozoravaju da se Rusija „tetura na ivici recesije“ i da rast nije zabeležen od aprila do juna, a tokom cele prošle godine iznosio je svega 1,3 odsto. Novi paket sankcija, ocenjuju oni, mogao bi da bude opasan za rusku ekonomiju, koja beleži drastičan pad.


Nervoza evrope zbog gasa
Sankcije bi mogle da utiču i na mnoge evropske zemlje, pre svega Nemačku, koja više od 30 odsto svojih potreba zadovoljava ruskim naftom i gasom, a prošle godine je ostvarila i 38 milijardi evra vredan izvoz na rusko tržište. „Dovoljno je da Rusi smanje isporuku gasa tokom nekoliko nedelja pa da se Evropljani unervoze“, prenosi „Dojče vele“.


Lavrov: Put podrivanja
„Evropska unija je izabrala put podrivanja mirovnog procesa koji je započet u Ukrajini“, izjavio je juče šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. On je najavio da će Moskva reagovati „mirno i adekvatno, polazeći od neophodnosti zaštite ruskih interesa“.

Poslednji komentari
  • major gaspar Vreme: 13.09.2014 20:48h

    gotov je. u pitanju su zadnji trzaji

  • Gavrilo Vreme: 13.09.2014 22:21h

    ДОШЛО ВРЕМЕ ДА СЕ ПРЕБРОЈИМО , ДА ВИДИМО КО ЈЕ КО И ОДКУДА ЈЕ КО ТУ ГДЕ МУ МЕСТО НИЈЕ, НАРОДЕ СРБИЈЕ !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP