Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

IZA ZATVORENIH VRATA

Putin i Erdogan razgovarali u Bakuu

Autor: Tanjug | 13.06.2015 - 15:57:00h | Komentara: 0

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovarali su danas iza zatvorenih vrata u glavnom gradu Azerbejdžana, a kako je najavljeno iz Kremlja, tokom razgovora trebalo je da bude razmotren širi krug tema, uključujući energetske projekte, javio je TAS S.

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan 13.6.2015.

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan | Foto: Tanjug

Ta ruska agencija podseća da je 9. juna Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov rekao da bi predsednici Rusije i Turske mogli da razmotre pitanje izgradnje "Turskog toka", gasovoda kapaciteta 63 milijarde kubika, koji bi iz Rusije u Tursku preko Crnog mora dopremao prirodni ruski gas.

Do novog gasnog čvorišta na tursko-grčkoj granici bilo bi dopremano 50 milijardi kubika, a ruski energetski gigant "Gazprom" izrazio je spremnost da u Evropu "Turskim tokom" doprema 47 milijardi kubika godišnje. "Turski tok" predstavljao bi alternativu "Južnom toku", čija je realizacija u Moskvi proglašena završenom u decembru prošle godine, a prvi krak novog gasovoda trebalo bi, po najavi, da bude gotov decembra 2016. godine.

Peskov je rekao da će susret Putina i Erdogana biti održan posle parlamentarnih izbora u Turskoj a da će biti razmenjena mišljenja i o složenoj situaciji u regionu, uključujući stanje u Siriji.

U razgovorima dvojice lidera učestvovali su Putinov pomoćnik Jurij Ušakov, šef diplomatije Sergej Lavrov, ministar energetike Aleksandar Novak, direktor "Rosatoma" Sergej Kirijenko, čelnik "Gazproma" Aleksej Miler.

TAS S navodi da su tokom fotografisanja Putin i Erdogan jedino razmenili utiske o jučerašnjem svečanom otvaranju sportskih Prvih evropskih igara u Bakuu.

Erdogan je, između ostalog, ukazao da niko od lidera zemalja EU nije bio na otvaranju, dok je Putin sa osmehom rekao da je "Turska, kao kandidat za učlanjenje u EU, predstavljala čitavu Uniju".

Predsednik Rusije se u glavnom gradu Azerbejdžana sastao i sa predsednikom te zemlje, Ilhamom Alijevim, ističući da je Moskva zainteresovana za jačanje saradnje sa azerbejdžanskim privrednicima i podsećajući da je prošle godine robna razmena između dve zemlje povećana za nešto više od 12 odsto, a u prvom kvartalu ove rast predstavlja blizu šest odsto.

Alijev je rekao da je bilateralna saradnja na visokom nivou i da omogućava da se u budućnost gleda s optimizmom, čestitajući Putinu Dan Rusije, 12. jun, i zahvaljujući mu što je tog dana došao u Azerbejdžan.

"Na to gledamo kao na izražavanje prijateljstva i visokog nivoa saradnje među našim zemljama", kazao je predsednik Azerbejdžana.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP