Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

TVRDI BIVŠI POLJSKI PREDSEDNIK I NOBELOVAC

"Putin je svetu objavio rat"

Autor: Beta | 05.11.2014 - 08:43:00h | Komentara: 1

Bivši poljski predsednik, dobitnik Nobelove nagrade za mir Leh Valensa, optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da je objavio rat svetu.

Leh Valensa

Leh Valensa

Valensa smatra da Putin ne poštuje međunarodne obaveze Rusije prema Ukrajini i garancije njene teritorijalne celovitosti koje je dala.

"Situacija na istoku je sada veoma opasna. Kada se predavalo nuklearno oružje, velike sile dale su garancije teritorijalne celovitosti Ukrajine a on je to osporio, prekršio je taj sporazum i objavio rat svetu", smatra Valensa.

Nekadašnji vođa otpora Poljaka komunističkom režimu i statusu Poljske kao satelita Sovjetskog saveza ocenio je da Putin u međunarodnim odnosima koristi nedozvoljene metode.

"Evropa i svet su odgovorni i gledaju da izbegnu konfrontaciju, a on navaljuje s tim svojim kršem od oružja. To je jako opasno, moramo da budemo solidarni i ispravno odgovorimo", rekao je Valensa.

Novi šef Biroa odbrambenih inicijativa Romuald Šeremetjev, za razliku od Valense ocenio je da Rusiji nije stalo do rata, jer je svesna da može da se meri sa NATO jedino u nuklearnom potencijalu, a ne i po konvencionalnom, gde je prednost daleko na strani NATO-a, a posebno SAD.

"Rusija želi da uđe na teritoriju države NATO i proveri u kojoj meri će NATO reagovati. Sjajan teren za takav eksperiment su baltičke zemlje gde postoji velika ruska manjina. Rusija želi da se pomera na Zapad milimetar po milimetar, ne metar po metar", istakao je Šeremetjev.

Poslednji komentari
  • milovan Vreme: 05.11.2014 10:16h

    Ako je ovaj tko moze dati neke analize i savjete.E onda ode sve dovraga. Zamisli velicine.Kako je taj bio predsednik,a kakva drzava takav i predsednik.Ali i kod nas je bilo takvih velicina na vaznim funkcijama.Zato i jesmo tu gde jesmo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP