Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PREDSEDNIK RUSIJE ODGOVARAO NA PITANJA GRAĐANA

Putin: Jelcin bio OK dok nije progovorio o Jugoslaviji

Autor: Alo/Agencije | 16.04.2015 - 13:53:00h | Komentara: 0

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da su zapadne zemlje hvalile bivšeg predsednika Rusije Borisa Jeljcina sve dok nije izneo svoj stav prema bivšoj Jugoslaviji. U Ukrajini nema ruskih vojnika, tvrdi on.

Vladimir Putin

Vladimir Putin | Foto: Tanjug/RIA Novosti

Rusija se tokom 1990-ih potpuno otvorila očekujući i od drugih da će se prema njoj tako odnositi. Zapad je najpre aplaudirao Jeljcinu, a kada je izneo stav Rusije o Jugoslaviji, pustili su pse na njega. Čim smo progovorili o sebi i svojim interesima, odmah su nas dočekale žestoke reakcije. Ali nećemo da se durimo i ljutimo zbog toga, naveo je Putin u godišnjem obraćanju građanima u direktnom TV prenosu tokom koga je odgovarao na pristigla pitanja.

On je istakao da je Moskva spremna na saradnju, jer Rusija želi da sarađuje, a ne da bude izolovana i eliminisana, bez obzira na to što je stav nekih zapadnih država drugačiji.

SAD nisu potrebni saveznici, nego vazali, a Rusija ne vidi sebe u toj ulozi, rekao je danas ruski predsednik.


On je dodao da je rukovodstvo SSSR-a posle Drugog svetskog rata pomoću sile nametalo svoj model zemljama istočne Evrope.

To treba priznati, rekao je Putin ističući da to sada čine SAD, zbog čega ih čeka ista sudbina kao i SSSR.

O UKRAJINI

Ruski vojnici ne ratuju u Ukrajini, a Rusija se u međunarodnim odnosima ne rukovodi simpatijama, nego interesima zemlje, rekao je Putin u direktnom televizijskom programu odgovarajući na pitanje gradjana o svojim odnosima sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.


- Ruska vojska ne ratuje u Ukrajini. Ne možemo da biramo partnere. U našem poslu ne možemo da se rukovodimo time da li nekoga volimo ili ne, nego interesima zemlje - rekao je Putin, dodajući da ne pravi razliku između ruskog i ukrajinskog naroda.


On je istakao da je Rusija zainteresovana da ekonomija Ukrajine izađe iz krize, jer želi blagostanje na svojim granicama.


Putin je kazao da od rukovodstva Ukrajine očekuje ravnoparavan tretman, kao i poštovanje mirovnog sporazuma iz Minska.


On je rekao da nije istina da mu je Porošenko tokom pregovora u Minsku ponudio da preuzme Donbas i dodao da Rusija nema imperijalističke ambicije.

Vladimir Putin

Vladimir Putin | Foto: Tanjug/RIA Novosti

SANKCIJE OSTAJU

Putin je izjavio da se teško može očekivati skoro ukidanje sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji.

On je kazao da su sankcije koje su uvedene Rusiji zbog krize u Ukrajini, "na ovaj ili onaj način" negativno uticale na ekonomski razvoj Rusije. Naveo je da bez obzira na složene makroekonomske uslove, Rusija nije dozvolila da dođe do intenzivnog rasta inflacije.

Kazao je da "postoji mnogo pretnji" Rusiji, koje se ne mogu predvideti i nagovestio da neće doći do promena u unutrašnjoj politici Rusije.

- Ali, ako očuvamo stabilnu unutrašnju političku situaciju, očuvamo konsolidaciju društva koja sada postoji, ne bojimo se nikakvih pretnji - naveo je Putin.

Bivši ministar finansija, Aleksej Kudrin upitao je Putina da li smatra da se ruska ekonomija razvija u ispravnom pravcu, ocenivši da se sadašnja situacija ne može ispraviti korekcijama, već samo novim modelom ekonomije.

- U vašem prvom predsedničkom mandatu, prosečan privredi rast iznosio je sedam odsto godišnje, mada je cena nafte bila oko 30 dolara za barel. Sada je prosečna cena nafte oko 70 dolara za barel, a rast privrede svega 1,5 odsto. Stari model rasta je prevazidjen, a novi se ne vidi - konstatovao je Kudrin.

Kudrin je dodao da će na taj način ruska ekonomija zaostajati na svetskom tržištu, što može dovesti i do zaostajanja u odbrambenoj sposobnosti zemlje.

- Vi ste tačno izložili prognozu - odgovorio je Putin, navodeći da je  neophodno poboljšati uslove za biznis, kreditni sistem, rad pravosudnih organa.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP