Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NE VIDI PROBLEM U PRODAJI NAORUŽANJA

Putin: "Mi nismo naoružali Siriju, a vi?"

Autor: B92 | 04.06.2013 - 16:15:00h | Komentara: 1

Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da ne vidi problem u prodaji naoružanja Siriji, ali je istakao i da raketni sistem S 300 nije isporučen režimu u Damasku

Ojačane veze sa Rusijom - Vladimir Putin

Vladimir Putin | Foto: AP

On je naveo i da se nada da cela međunarodna zajednica poštuje sporazum koji zabranjuje naoružavanje nedržavnih činilaca.

Putin je na samitu sa liderima EU naveo da Rusija nema nameru da "narušava vojnu ravnotežu u regionu" i da su svi dogovori o trgovini naoružanjem sa Sirijom u skladu sa međunarodnim pravom.
"Što se tiče S 300, to je jedan od najboljih raketnih odbrambenih sistema na svetu. To je ozbiljno oružje. Ne želimo da vojna ravnoteža pretegne na jednu stranu. Potpisali smo taj ugovor pre nekoliko godina, ali on još nije realizovan. Sve naše isporuke su transparentne i ne narušavaju međunarodne zakone", precizirao je Putin.

On je istakao i da se nada da će se UN i sve zemlje članice pridržavati principa koje je predložila Britanija, a to je da se naoružanje može prodavati samo državama.
"Pretpostavljam da će se sve članice UN pridružiti poštovanju tih principa, makar počevši od danas", rekao je Putin.
Podsetimo, protekle nedelje zemlje EU su postigle dogovor o produženju sankcija Siriji, ali i o ukidanju embarga na oružje pobunjenicima, što je izazvalo brojne reakcije i ukazalo na podeljenost među liderima EU. Opširnije o tome pročitajte u posebnoj vesti.
Iako se očekuje da niko neće slati bilo kakvo oružje pre mirovne konferencije u Ženevi, iz Moskve je odmah stigla ponovljena informacija o dogovoru o isporuci S 300.
Uprkos protivljenju Zapada i kritikama moguće isporuke tog sistema, Moskva nijednog trenutka ne odustaje od stava da bi S 300 poslužio za stabilizaciju situacije u Siriji i "umirivanje" onih koji žele da konflikt dodatno eskalira, navodeći da "pobunjenici ionako nemaju avione".

"Još jednom ponavljam da su bilo kakvi pokušaji da se utiče na situaciju u Siriji putem direktne strane vojne intervencije osudjeni na neuspeh", predočio je Putin.
Ruski predsednik je, komentarišući najavljenu mirovnu konferenciju o Siriji u Ženevi, podvukao da "mirovnom procesu ne doprinose ponašanje pojedinih lidera pobunjenika i njihovo odbijanje da sednu za sto, kao ni činjenica da opozicija u Siriji nije ujedinjena".
"Na toj konferenciji sigurno neće nedostajati pojedinci kao što je onaj militantni vođa koji se na snimku vidi kako jede delove tela ubijenog sirijskog vojnika", rekao je Putin, prenosi "Raša tudej".
On je istakao da je postignut dogovor Rusije i SAD o konferenciji i da je ruska strana ispunila ono što je preuzela na sebe - da ubedi Asadov režim da pošalje predstavnike u Ženevu.
Podsetimo, priče o S 300 dodatno su uzburkale međunarodnu javnost nakon što su mediji preneli da je sirijski predsednik Bašar al Asad za jednu televizijsku stanicu izjavio da je njegov režim već dobio prvu pošiljku savremenih protivavionskih raketa.
Uskoro su stigli demantiji te informacije iz Rusije, uz dodatak da će u Damask možda ići MiG-ovi, ali i pretnje iz Izraela da će upotreba S 300 biti "sprečena".

Poslednji komentari
  • dragan Vreme: 30.08.2013 14:20h

    E ovako nesto moram da kupim...hahahhaha...pa da vidim ko ce da me dira i maltretira...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP