Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

TIHI RAT ISTOKA I ZAPADA

Putin ne da Ukrajinu!

Autor: Ekipa Alo! | 24.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 5

Haos koji vlada u Ukrajini mogao bi dodatno da eskalira pošto Rusija ne želi tek tako da prepusti tu interesnu zonu Zapadu, procenjuju analitičari. Da se nešto veoma opasno po tom pitanju dešava nagovestila su obećanja velike finansijske pomoći koje Kijevu upućuju Vašington i Moskva, ali i upozorenje Kremlju da ne koristi silu.

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Prvi razlog je ponos, pošto Putin ne sme da dozvoli „dalje ponižavanje Rusije“ prilikom rešavanja svetskih kriza. Drugi je trgovina, jer ruski predsednik želi da Ukrajina pristupi carinskoj uniji Rusije, Belorusije, Kazahstana i uskoro Jermenije, koja je „odgovor na mnogo veći trgovinski blok EU“, ističe agencija Blumberg.

Demonstranti oplakuju  mrtve i ne nameravaju  da napuste Trg Majdan  u Kijevu

Demonstranti oplakuju mrtve i ne nameravaju da napuste Trg Majdan u Kijevu | Foto: Reuters

Veoma su važne i istorijske veze, koje sežu u vremena Kijevske Rusije, čije je zlatno doba bilo još u 11. i 12. veku, a koja se smatra „početkom ruske državnosti“. Tu je poluostrvo Krim, koje je bilo deo Rusije do 1954.godine, kad je Vrhovni sovjet - da bi navodno ojačao bratske veze - „dodelio“ Ukrajini, iako je imao većinsko rusko stanovništvo.
Na Krimu je i sedište ruske Crnomorske flote. Ako bi „neprijateljska“ ukrajinska vlada otkazala zakup te luke, Rusija bi bila prinuđena da taj štab preseli na istok, u Novorosijsk. Da Zapad rusku intervenciju smatra realnom, videlo se i po tome što je zvanični London juče upozorio Moskvu da ne interveniše. Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg je na pitanje novinara da li je zabrinut što bi Rusija mogla da „pošalje tenkove“ kako bi odbranila interese građana istočne Ukrajine koji su poreklom Rusi, upozorio da do toga ne treba da dođe.

V. d. predsednika  Oleksander Turčinov

V. d. predsednika Oleksander Turčinov | Foto: Reuters

Turčinov privremeni predsednik
 

Predsednik ukrajinske Vrhovne rade Oleksander Turčinov privremeno je preuzeo dužnosti predsednika države, pošto je u subotu u parlamentu izglasan opoziv Viktora Janukoviča. Poslanici su takođe izglasali predlog da luksuzno imanje predsednika Viktora Janukoviča u predgrađu Kijeva pređe u vlasništvo države.

Rade Bulatović

Rade Bulatović | Foto: Marko Đurica

Bogoslovi u ambasadi Srbije


Dva srpska bogoslova, Nemanja Spasojević iz Bijeljine i Vladan Miličić iz Zvornika, inače državljani BiH, koja su se zatekla u manastiru Ruske pravoslavne crkve u Kijevu, kada su u njega upali antiruski demonstranti, prebačeni su u Ambasadu Srbije u Ukrajini.
- Oni se od jutros nalaze u Ambasadi Srbije dok ne nastave put ka kući - izjavio je juče ambasador Srbije u Ukrajini Rade Bulatović.

Poslednji komentari
  • Rodoljub Vreme: 24.02.2014 08:59h

    Ukrajina je haosu, fašističke ideje nekog prikrivenog centra koji koristi lakoumnost pobunjenika isturilo je Klička koji i dalje podupire zle duhove. Rusija mora zaštiti svakako svoje interese u tom regionu. Preti ozbilna podela Ukrajine i to jedino Putin može sprečiti svojom mudrom politikom.

  • dejo Vreme: 24.02.2014 10:42h

    Samo napred Putinu moja puna podrska ne dozvoli da zapad i Amerika umijesaju ruke u savez Ukrajane i Rusije jer to samo steti Ukrajni neka Evropa trazi drugog neka se ne mijesa u interese Ukrajne sto ce ona da radi

  • Dragan CH Vreme: 24.02.2014 10:52h

    NATO hoce da se prosiruje i okruzi RUSIJU. Ako se Ukrajinci odluce za EU i NATO onda ce RUSIJA morati iz osnova da preispita BEZBEDNOST, EKONOMIJU i POLITIKU.

  • Marija Vreme: 24.02.2014 13:09h

    Ovo je rat protiv Rusije! Putine, nedaj Ukrajinu jer ce se i Rusija raspasti a nastradace mnogi u Evropi od te kolonijalne ekspanzije Zapada.Naoruzani demonstranti nisu demonstranti, to su placenicke paravojne formacije uvedene sa Zapada.Ne stiti Zapad interese naroda Ukrajine, to je laz, trebaju mu pioni koji ce zastititi interese Zapada a nikako naroda Ukrajine.Ukrajin ci, zar verujete obecanjima koja su davana i nama a vidite kako smo prosli!

  • goran Vreme: 25.02.2014 14:54h

    Rusijo izgubis li Ukrajinu izgubila si sama sebe, odgovor mora da bude zestok, podrska Putinu i Rusiji iz Republike Srpske

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP