Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OBJAŠNJENJE

Putin: Nismo mogli da se ne odazovemo na molbu Krima!

Autor: Tanjug | 18.03.2014 - 13:24:00h | Komentara: 0

Ruski predsednik Vladimir Putin formalno je obavestio ruski parlament o zahtevu Simferopolja da se Krim ujedini sa Rusijom, ukazavši da je referendum o statusu održan u saglasnosti sa demokratskim procedurama i međunarodnim pravom i naglašavajući da Rusija nije mogla da se ne odazove na molbu za pomoć jer bi to bila izdaja.

"Pitanje Krima ima za nas vitalan, istorijski značaj", rekao je Putin, koji je u parlamentu dočekan velikim apaluzom.

Vladimir Putin

Vladimir Putin

 
Prema njegovim rečima na Krimu će ubuduće u upotrebi biti tri ravnopravna jezika: ruski, ukrajinski i jezik krimskih Tatara i da je važno osigurati prava svih etničkih zajednica na Krimu.

Ruski predsednik je takođe naglasio da će odnosi sa bratskim ukrajinskim narodom uvijek biti od ključnog značaja za Rusiju.
"Krim je bio i ostao neodvojivi deo Rusije, pred tim su nemoćni i vreme i okolnosti i sve istorijske promene", izjavio je Putin, ponavljajući da je referendum o statusu Krima održan u punoj saglasnosti sa demokratskim procedurama i međunarodnim pravnim normama.

On je posebno naglasio da Rusija nije mogla da se ne odazove na molbu za pomoć jer bi to bila izdaja.
Prema njegovim rečima, odluka o predaji Krima Ukrajini 1954. doneta je uz "očigledno kršenje ustavnih normi važećih u tom trenutku", na ličnu inicijativu Nikite Hruščova.
Putin je rekao da se Krim, proglašavajući nezavisnost oslonio na Povelju UN, što je učinila i Ukrajina istupajući iz bivšeg SSSR, a "bazirali su se i na kosovskom presedanu", prenela je RIA Novosti.
"Iz nekog razloga, ono što mogu Albanci na Kosovu zabranjuje se Rusima, Ukrajincima i krimskim Tatarima na Krimu", rekao je Putin.
Predsednik Rusije je rekao da su u slučaju Ukrajine zapadni partneri "prešli crtu", ponašali se grubo, neodgovorno i neprofesionalno, a da su glavni izvršioci prevrata u Ukrajini postali nacionalisti, rusofobi i ekstremisti "koji sada određuju život" u toj zemlji.
Putin je istakao da će odnosi sa Ukrajinom za Rusiju uvek biti najvažniji i ključni, a da je Moskva posle raspada Sovjetskog Saveza faktički i pravno priznavala Krim kao ukrajinsku teritoriju, "računajući da će Ukrajina biti dobar sused" i da će "legalni interesi ruskojezičnih građana biti osigurani", ali da se situacija "drugačije razvijala".
Ruski predsednik je u Kremlju govorio poslanicima Dume i Saveta federacije (donjeg i gornjeg doma parlamenta), čelnicima ruskih regiona, predstavnicima civilnog društva u vezi sa molbom Krima i Sevastopolja za prijem u sastav Ruske Federacije.
Prisutni su i predsednik krimske skupštine i vlade, Vladimir Konstantinov i Sergej Aksjonov.

Putin je juče je potpisao ukaz o priznanju nezavisnosti Republike Krim, koji, kako je istaknuto, stupa na snagu sa danom njegovog potpisivanja.
Prema konačnm rezultatima referenduma na Krimu, održanog 16. marta, za ujedinjenje Krima sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača, a 2,51 odsto njih bilo je za to da Krim ostane u sastavu Ukrajine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP