Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

LIČNOSTI KOJE SU OBELEŽILE 2013. GODINU

Putin pokazao milost!

Autor: | 01.01.2014 - 10:10:00h | Komentara: 0

Ovo su ličnosti iz sveta koje su obeležile godinu za nama.

Nema šale  s njim:  Vladimir  Putin

Vladimir Putin | Foto: Reuters

Pranje ruku pred Soči!

Prva godina trećeg predsedničkog mandata Vladimira Putina ostaće zapamćena po amnestiji koju je potpisao u decembru za oko 25.000 zatvorenika! Među onima koji su izašli na slobodu su Mihail Hodorkovski, nekada najbogatiji Rus, koji je deset godina proveo na robiji, kao i članice benda „Pusi Rajot“. Amnestija se odnosi i na 30 pripadnika „Grinpisa“, koji su uhapšeni zbog protesta na naftnoj platformi. Politički analitičari veruju da je Putin pokazao mekšu stranu kako bi ublažio međunarodne kritike o nepoštovanju ljudskih prava u zemlji, kao i da popravi imidž uoči Zimskih olimpijskih igara u Sočiju koje počinju u februaru.

Prespavala ulazak  Hrvatske u EU:  Angela Merkel

Angela Merkel | Foto: Reuters

Angelin triling!


U septembru su održani parlamentarni izbori u Nemačkoj, a treći put zaredom pobedu je odnela Angela Merkel, ispred Hrišćansko demokratske unije (CDU). Angela je nemački kancelar od aprila 2000. i jedna je od najuticajnijih žena na svetu. Angelin deda je poreklom Poljak i tokom prvog svetskog rata se borio protiv Nemaca. Kao dete se plašila stepenica. Završila je fiziku, a radila je i kao konobarica u diskoteci.

Papa Franja

Human i ponizan: Papa Franja

Narodni papa stigao u Vatikan!

Papa Benedikt XVI je šokirao svet kada je 28. februara objavio da se povlači sa funkcije! On je postao prvi papa koji je dao ostavku posle više od 600 godina. Za novog papu je izabran argentinski jezuita Horge Mario Bregoljo, koji je uzeo ime papa Franja! Ujedno on je prvi papa iz Južne amerike u istoriji crkve. Zahvaljujući svojoj humanosti i poniznosti dobio je nadimak narodni papa. “Tajm” ga je izabrao za ličnost godine.

Bašar Al Asad

Sam protiv svih!


Bašar al Asad je od 17. jula 2000. predsednik Sirije. To nije promenio ni građanski rat koji u ovoj zemlji besni od 15. marta 2011. Uprkos strahovitom pritisku u koje spada i navodni napad hemijskim oružjem, Asad uspeva da ostane na vlasti. Procenjuje se da je u dosadašnjim sukobima poginulo preko 160.000 ljudi. UN su procenile da je 2,2 miliona Sirijaca napustilo zemlju, a da je 4,5 miliona raseljeno unutar granica Sirije.

Edvard  Snouden

Iz Rusije sa ljubavlju!


Edvard Snouden (30), analitičar američke Nacionalne bezbednosne službe (NSA) postao je junak „slobodnog sveta“ kada je odlučio da obelodani na desetine hiljada poverljivih dokumenata. On je otkrio da Amerikanci prisluškuju ceo svet zahvaljujući „Prizmi“, tajnom programu za praćenje telefonskih razgovora i aktivnosti građana na internetu. Snouden je sa Havaja prvo pobegao u Hongkong, odakle je stigao u Rusiju, gde je proveo 39 dana na aerodromu Šermetjevo, pre nego što mu je odobren privremeni azil. Protiv njega je podignuta optužnica za špijunažu u SAD.
 

Silvio Berluskoni, bivši premijer Italije, sa devojkom Frančeskom Paskale tokom protesta nakon što je osuđen na četiri godine ro

Adio papi!


Silvio Berluskoni (77), bivši italijanski premijer, osuđen je u junu na sedam godina zatvora zbog plaćanja seksa maloletnoj marokanskoj prostitutki Karimi el Marug i zbog zloupotrebe položaja. Sud je u novembru potvrdio presudu, naglasivši da je Berluskoni bio organizator čuvenih „Bunga-Bunga“ zabava, odnosno seks orgija na kojima su ga prostitutke zvale papi (tatica). Ubrzo potom senat je odlučio da se Berluskoniju oduzme poslanički mandat, a ovaj kontroverzni političar je poslat na đubrište istorije.

Anđelina Žoli

Anđa ne želi da rizikuje!


Anđelina Džoli (38), možda i najpoznatija holivudska glumica današnjice, šokirala je svet kada je 14. maja saopštila da se podvrgla dvostrukoj mastektomiji kako bi otklonila rizik da oboli od raka dojke ili jajnika! Glumica, majka šestoro dece (troje usvojene), u tekstu „Moj medicinski izbor“, objavljenom u „Njujork tajmsu“, navela je da se operisala zato što je imala genetsku predispoziciju da oboli od raka. Analizama DNK je utvrđeno da glumica nosi mutirani gen BRCA1 i da je postojao rizik od 87 odsto da oboli od raka dojke, a 50 odsto od raka jajnika. Njena majka je preminula od kancera u 56. godini.
„Kada sam saznala kakva je situacija, odlučila sam da maksimalno smanjim rizik. Sada ne moram da živim sa strahom da će moja deca ostati bez majke“, napisala je Džolijeva. Operaciju je trajala osam sati i izvršena je 16. februara. Sada je rizik da oboli od raka svega pet odsto.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP