Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SMILOVAO SE

Putin pomilovao žene koje su ga javno kritikovale, jer imaju decu!

Autor: Tanjug | 23.12.2013 - 16:55:00h | Komentara: 1

Članice ruskog ženskog pank benda "Pusi rajot", Nadežda Tolokonjikova (24) i Marija Aljohina (25), puštene su danas iz zatvora po ukazu ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je nagovestio i oslobađanje 30 aktivista "Grinpisa", nakon što je u petak amnestirao tajkuna Mihaila Hodorkovskog.

Putin

Putin pomilovao žene koje su ga javno kritikovale, jer imaju decu
Dve pank muzičarke postale su globalno poznate posle izvođenja numere "Bogorodica progoni Putina" za oltarom crkve Hrista spasitelja u Moskvi, tokom predsedničke kampanje u februaru 2012. godine, zbog čega su uhapšene i osuđene na po dve godine zatvora za huligansko ponašanje, prenele su agencije.
Kritiku aktuelnog predsednika, Tolokonjikova i Aljohina nastavile su odmah po izlasku iz zatvora, ističući da bi odbile amnestiju da su imale tu mogućnost i uzvikujući parole "Rusija bez Putina".
Putin je predložio njihovo oslobađanje zbog toga što obe imaju malu decu.
Njima je kazna trebalo da istekne u martu iduće godine, dok je treća članica benda Jekaterina Samucevič oslobođena početkom ove godine, pošto je uložila žalbu na presudu.

Tolokonjikova je ocenila da je "Rusija izgrađena po modelu kaznene kolonije i zato je toliko važno da se promene te kaznene kolonije danas da bi se promenila Rusija".
Aljohina je istakla da vreme provedeno u zatvoru ne smatra izgubljenim i da je videla državu iznutra, nazivajući je "mašinerijom totalitarizma".
Njih dve su najavile da će uskoro zajedno formirati organizaciju za zaštitu ljudskih prava koja će pomagati političkim zatvorenicima, koristeći iskustva stečena u zatvoru.
Tolokonjikova, ruskoj javnosti poznata i po „akciji“ iz 2008. godine kada je u devetom mesecu trudnoće pred novinarima i snimateljima vodila ljubav sa svojim mužem na Biološkom fakultetu, istakla je da se njena stanovišta nisu promenila za sve vreme otkako je uhapšena zbog izvođenja "pank molitve".
"Zatvorenike treba tretirati kao normalna ljudska bića, a ne kao đubre", rekla je Tokolonjikova, naročito pominjući boravak u kaznenoj koloniji u Mordoviji u centralnom delu Rusije, gde, kako je rekla, "ljude ubijaju moralno i fizički".
Tokom boravka u zatvoru Tolokonjikova je u internet anketama proglašena za „najpoželjniju zatočenicu“ i jednu od najlepših žena Rusije, dok je njen tretman u zatvoru bio rigorozan, između ostalog i zbog toga što je odbila učešće u zatvorskom takmičenju za „mis šarma“.
Zapadna javnost, koja je grupi „Pusi rajot“ pripisala nadimak „provokatorska gerila“, ocenjuje da je ruski predsednik Putin posegao za pomilovanjima za pankerke, kao i nekoliko dana pre za Hodorkovskog, kako bi popravio imidž pred početak zimske Olimpijade u Sočiju.
Sledeći na redu za „predolimpijsko“ puštanje iz zatvora su 30 članova međunarodne organizacije „Grinpis“, za koje je Putin navodno već potpisao amnestiju.
Oni su uhapšeni u septembru kada su u ruskim vodama Arktika napustili svoj brod i popeli se na naftnu platformu u vlasništvu „Gasproma“, suočavajući se sa optužbom za huliganizam i zaprećenom kaznom do sedam godina zatvora.
Tom prilikom Putin je ocenio da je jasno da „Grinpisovi“ aktivisti „nisu pirati“, ali da su prekršili međunarodno pravo.
Aljohina i Tolokonjikova oslobođene su prema Zakonu o amnestiji donetom 18. decembra povodom 20. godišnjice Ustava Ruske Federacije, a amnestija obuhvata socijalno zaštićene kategorije osuđenih, optuženih i osumnjičenih građana, kao i zaslužne građane.
To su maloletnici, žene sa malom decom, trudnice, žene starije od 55 godina, muškarce starije od 60 godina, invalidi 1. i 2. kategorije, lica koja su učestvovala u sanaciji nuklearne katastrofe u Černobilju, vojska, policija, zaposleni u zatvoru i učesnici u odbrani zemlje.
Poslednji komentari
  • mira Vreme: 24.12.2013 22:19h

    koje gori demagog ,ovaj mali ili onaj nas veliki (vucic) .ista su to ..............................

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP