Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

UBEĐEN U REŠAVANJE KONFLIKTA U UKRAJINI

Putin: Poslali smo vojsku u Ukrajinu da bi sprečili krvoproliće, plaši me neonacizam!

Autor: Tanjug | 17.11.2014 - 09:22:00h | Komentara: 0

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je ubeđen da mora da postoji način da se reši kriza u Ukrajini, ali i da ga brinu pretnje o etničkom čišćenju.

Nije on  kriv što ga  obožavaju:  Vladimir Putin

Vladimir Putin | Foto: Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u intervjuu za nemačku televiziju ARD da je ubeđen da mora da postoji način da se reši kriza u Ukrajini, ali i da je zabrinut zbog pretnji o etničkom čišćenju.
U 30-minutnom intervjuu emitovanom u udarnom nedeljnom terminu, Putin je pravdao rusku aneksiju Krima, ali i apelovao na srca i osećanja nemačkih gledalaca, rekavši da odnosi Rusije i Nemačke nikada nisu bili bolji i istakao da bi bila sramota to odbaciti, preneo je Rojters.
"Da li je moguće rešenje za tu situaciju. Jeste, ubeđen sam da ono postoji", rekao je Putin pošto je kritikovao ukrajinsku vladu za upotrebu sile, a ne dijaloga, protiv suparnika na istoku zemlje, što je izazvalo krizu.
"Reći ću otvoreno, veoma smo zabrinuti što bi moglo da dođe do etničkog čišćenja. Plašimo se okretanja prema neonacizmu. Ima ljudi sa kukastim krstovima na rukavima koji idu unaokolo i oružanih snaga sa S S simbolima na šlemovima. Zbog toga strahujemo da postoji okret u tom pravcu. To bi bila katastrofa za narod u Ukrajini", rekao je Putin.
Ruski predsednik, koji je nekada radio za KGB u Istočnoj Nemačkoj i tečno govori nemački, dao je intervju televiziji ARD u Vladivostoku u četvrtak. Intervju je dao skoro u celini na ruskom.
Putin smatra da Ukrajina ima svetlu budućnost, mada treba da postoji okvirni plan tako da bi se sve manjine tamo osećale kao kod kuće.
"To je veliki narod sa velikim ljudima", rekao je Putin. "Međutim, nedostaje samo jedna stvar - razumevanje da bi bili uspešan, stabilni i prosperitetni, svako ima potrebu da se oseća kao da je kod svoje kuće, bez obzira koji jezik govori, da li mađarski, ruski, ukrajinski ili poljski", naveo je Putin.
Prema njegovim rečima, aneksija Krima bila je legitimna prema međunarodnim zakonima i demokratska, jer su i regionalni parlament i građani glasali za to na izborima. Putin je rekao da su ruski vojnici angažovani kako bi sprečili krvoproliće i da je bio iznenađen reakcijom na Zapadu.
"Smatramo da je reakcija bila potpuno neodgovarajuća na ono što se dogodilo", rekao je ruski predsednik i istakao da je čvrsto ubeđen da Rusija nije narušila međunarodni zakon ni na koji način.
Putin je rekao da on i nemačka kancelarka Angela Merkel rade na smirivanju situacije u Ukrajini.
"To je u našem interesu...i mi radimo na traženju zajedničkog rešenja i zajedničkog političkog okvira. Spremni smo za to, ali će to uroditi plodom ako se radi zajedno".

Na pitanje da li je pravio bilo kakve greške, Putin je rekao da se one uvek prave i u poslu i privatnom životu.
"Svi greše. Međutim, važno je da se reaguje na vreme, analizira i shvati da je bila greška a onda promeni ponašanje, a ne da se zaglavi u ćorsokaku", rekao je Putin.

Putin je u potpunosti pohvalio nemačko - ruske odnose.
Agencija Rojters napominje da su nemački vodeći industrijalci bili najoštriji protivnici ekonomskih sankcija Evropske unije Rusiji.
"Ukoliko posmatrate atmosferu između Rusije i Nemačke u poslednjih 10 ili 15 godina, ja ne znam da li je ikada ranije postojao tako dobar period. Mislim da nije. Smatram da je to veoma dobra osnova za unapređivanje ne samo bilateralnih odnosa, već i odnosa između Rusije i Evropske unije, pa i više od toga, za globalne odnose. Bila bi sramota da izgubimo sve to", zaključio je Putin.


Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP