Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NASTAVAK SARADNJE

Putin pozvao Obamu u posetu Rusiji!

Autor: Beta | 07.11.2012 - 21:04:00h | Komentara: 0

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je danas u posetu Rusiji pobednika predsedničkih izbora u SAD Baraka Obamu, kako bi bio nastavljen "konstruktivan rad" dve zemlje, saopštio je Kremlj.

Ranije danas svetski mediji su objavili da je Putin uputio telegram Obami u kojem mu je čestitao ponovni izbor za predsednika SAD.

Putin i Obama

Putin telegramom čestitao Obami | Foto: AP

Kremlj je naveo da je Putin izrazio nadu da će biti nastavljen "konstruktivan rad" na bilateralnim odnosima Rusije i SAD, kao i na međunarodnim i regionalnim pitanjima.

"Saradnja zemalja kao što su Rusija i SAD ima ključni značaj za stabilnost i bezbednost u svetu", navodi se u saopštenju Kremlja.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas je u intervjuu listu Moskovske novosti rekao da će Rusija nastaviti da saradjuje sa Obamom i da je spremna da "ide onoliko daleko koliko je to spremna američka administracija".
On je dodao da je Moskva spremna na saradnju sa SAD, poštujući principe "jednakosti" i uzajamnog poštovanja i interesa.
Obama je poslednji put posetio Rusiju 2009. godine kada je predsednik te države bio sadašni premijer Dmitrij Medvedev, ali su odnosi dve zemlje počeli da se pogoršavaju još pre nego što je Putin treći put izabran za predsednika, navodi agencija Frans pres.
Putin je tada optužio SAD da finansiraju organizatore opozicionih demonstracija u Rusiji i zabranio rad u Rusiji Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID), a nevladine organizacije koje su okvalifikovane kao "agenti iz inostranstva" stavljene su pod strogu kontrolu.
Ruski premnijer Dmitrij Medvedev je na svom Tviter nalogu pozdravio to što je za predsednika jedne "velike uticajne države" izabran čovek koji Rusiju "ne smatra neprijateljem broj jedan".
Tako je, podseća Frans pres, tokom predizborne kampanje Rusiju okvalifikovao Obamin rival Mit Romni.
Mada ne očekuje značajne promene u odnosima Vašingtona i Moskve, novinarka Marija Lipman ističe da sada postoje značajna neslaganja dve zemlje, posebno po pitanju Sirije, antiraketnog štita i zbog isterivanja USAID-a iz Rusije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP