Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NEMA POVEZIVANJA U RUSIJI

Putin protiv hidžaba!

Autor: Tanjug | 18.10.2012 - 18:41:00h | Komentara: 0

Ruski predsednik Vladimir Putin izjasnio se danas protiv nošenja hidžaba u školama, povodom polemike izazvane slučajem devojčica muslimanske vere iz južnog grada Stavropolja koje su u školu došle pokrivene glave.

Vladimir Putin

Vladimir Putin dao mišljenje o hidžabu u školama | Foto: Reuters

- Naša država je svetovna i upravo od toga treba da pođemo - rekao je Putin, napominjući da se prema verskim osećanjima treba odnositi s velikim poštovanjem.


Ruski predsednik je pozvao da se pitanje nošenja odeće koja ima verska obeležja razmotri "mirno, da se niko ne vredja" i da se pogleda iskustvo drugih zemalja.

- Treba pogledati kako se pitanja nošenja hidžaba rešavaju kod naših suseda, u evropskim zemljama, i sve će postati jasno - dodao je Putin.
Prema njegovim rečima, ako svi ne budu jednaki, predstavnici drugih religija će se osećati da im je nešto uskraćeno.

Pitanje skandala u Stavropolju pokrenula je na sastanku Sveruskog narodnog fronta u Putinovoj rezidenciji jedna od članica te organizacije, koja je podsetila da je juče tu temu prokomentarisao ministar obrazovanja Dmitrij Livanov.

On je rekao da u svakoj školi ima prostora za kompromis koji će omogućiti da se obezbedi i svetovni karakter obrazovanja i poštovanje kulturnih tradicija.
Polemiku je izazvao slučaj škole iz Stavropolja gde je direktorka zabranila devojčicama iz muslimanskih porodica da dolaze na časove dok ne skinu hidžabe.

Hidžab

Hidžab | Foto: AP

Direktorka tvrdi da je devojčicama predlagala da hidžabe zamene maramama dok su na časovima, ali su one odbile, a njihovi roditelji su se žalili lokalnom tužilaštvu.

Od 143 miliona stanovnika Rusije, oko 20 miliona su islamske vere, a muslimani čine većinu u Tatarstanu, Čečeniji i drugim krajevima Severnog Kavkaza.

Šta je Hidžab?

Hidžab je termin koji se koristi za veo ili maramu koju nose neke žene islamske veroispovesti, takođe se koristi i kao termin za konzervativno odevanje žena u islamu uopšte.

Doslovce se, ova arapska reč prevodi kao zavesa ili pokrivanje. Šerijatski zakon definiše ovaj način odevanja kao pokrivanje celokupnog tela, izuzev lica i šaka.

Škole islama daju hidžabu širu simboliku i značenje predstavljajući ga kao simbol skromnosti, privatnosti i morala. Postoje različiti stavovi o hidžabu. Dok se u zemljama kao što su Iran i Saudijska Arabija, zahteva da ga muslimanke nose u javnosti, u školama u Francuskoj i Turskoj je zabranjen.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP