Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PRUŽIO OTVORENU PODRŠKU ASADU

Putin: Rusija će pomagati Siriji u slučaju agresije!

Autor: Tanjug | 06.09.2013 - 16:58:00h | Komentara: 2

Rusija će pomagati Siriji u slučaju spoljne agresije, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare posle samita Grupe 20 zemalja u Sankt Peterburgu, ističući da je tzv. hemijska upotreba oružja provokacija ekstremista "radi dobijanja pomoći".

Nema šale  s njim:  Vladimir  Putin

Nema šale s njim: Vladimir Putin | Foto: Reuters

"Da li ćemo pomagati Siriji? Hoćemo", rekao je Putin, a preneo Itar-Tas s.

"Kao što i sada pomažemo. Mi isporučujemo oružje, saradjujemo u ekonomskoj oblasti. Nadam se da će više biti i humanitarne saradnje, uključujući i pružanje humanitarne pomoći ljudima, civilima, koje se našlo danas u veoma teškoj situaciji", rekao je Putin, a prenela agencija RIA Novosti.

Putin je naglasio da je upotreba hemijskog oružja provokacija ekstremista i da će udar na Siriju bez odobrenja UN biti nelegalan.

"Sve što se dogodilo sa tzv. upotrebom hemijskog oružja - provokacija je ekstremista", rekao je Putin, dodajući da, prema njegovoj oceni, ekstremisti tako računaju da će dobiti pomoć "onih zemalja koje su ih od početka podržavale".
"U tome je smisao provokacije", dodao je ruski predsednik.

Putin je naglasio da je primena sile protiv suverene države moguća samo u slučaju samoodbrane, a da Sirija ne napada SAD.

Druga legalna mogućnost je po odluci UN, a "oni koji rade drugačije, sami stavljaju sebe izvan zakona", kazao je Putin.

Upozoravajući da sve što je u vezi sa događajima na Bliskom istoku najozbiljnije utiče na svetsku ekonomiju zbog znatne količine energetskih resursa, Putin je rekao da je većina stanovnika zapadnih zemalja "na ruskoj strani" i ne podržava napad na Siriju.

"Uveravam vas, o tome govore poslednja sociološka istraživanja, u samim tim zemljama ogromna većina stanovništva je na našoj strani, oni su protiv širenja vojnih akcija", rekao je predsednik Rusije, dodajući da je u evropskim zemljama i SAD "izmedju 60 i 70 odsto stanovnika protiv borbenih dejstava", prenosi Itar-Tass.

Putin je na konferenciji za novinare rekao i da su se za napad na Siriju tokom diskusija na samitu G-20 zalagale SAD, Turska, Kanada, Francuska, Saudijska Arabija i Velika Britanija.

Protiv vojne akcije bili su Rusija, Kina, Indija, "najmnogoljudnija muslimanska zemlja sveta" Indonezija, Brazil, Južna Afrika i Italija, rekao je ruski predsednik.
Protiv udara na Siriju bili su i generalni sekretar UN Ban Ki-mun i poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja.

Prema njegovim rečima, i u zemljama Zapada većina stanovništva ne podržava ideju o borbenim akcijama u Siriji.

Odgovarajući na pitanje na koju bi zemlju još teoretski mogla da bude izvršena agresija, koja preti Siriji, Putin je naveo da ne želi da misli da će još neka zemlja biti podvrgnuta nekoj spoljnoj agresiji.
Poslednji komentari
  • Zoran M. Vreme: 06.09.2013 17:38h

    Kao sto ste pomagali Srbiji kada je bombardovana, zar ne?

  • momazver Vreme: 06.09.2013 18:58h

    e moj putine mislis li ti zaista da ce korporacije industrijskokapitalistickog sveta uvaziti zdravu pamet svojih naroda. NECE,one su zaludjene suludom trkom za zaradom i enormnim punjenjem svojih dzepova po cenu totalnog gubitka svih naroda sveta.nisu svesni,ma koliko bogati bili sada ili MOZDA malo blize u buducnosti i oni ce umreti,uvenuti isceznuti i onda ce scenario tv filma/serije/zemlja posle ljudi postati stvarnost.za sada kruze ko macka oko vruce kase oko tvoje zemlje merkajuci rudna bogatstva velike ruske zemlje.ne cudime sto si i ti poceo otvarati silose dalekometnih raketa

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP