Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

RUSKI BRODOVI NA PUTU ZA ISTOČNI MEDITERAN

Putin šalje Siriji S300?!

Autor: Ekipa Alo! | 30.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 6

Dovoljna je varnica da se Bliski istok zapali, što bi lako moglo da izazove treći svetski rat, koji bi imao neslućene posledice!

Sistem S300 spada u  red najsavremenijih  za odbranu od  napada iz vazduha

Sistem S300 spada u red najsavremenijih za odbranu od napada iz vazduha | Foto: AP

Zapadne zemlje predvođene Amerikom nastavile su da u istočnom Mediteranu gomilaju vojne snage za vojnu intervenciju protiv Sirije, čijeg predsednika Bašara al Asada optužuju da je u sukobu sa pobunjenicima prešao crvenu liniju upotrebivši hemijsko oružje. Na drugoj strani, Rusija i Kina pozivaju na uzdržanost, apelujući da se pre bilo kakve akcije sačeka sa izveštajem inspektora UN-a koji su na terenu.

Taj izveštaj se očekuje u subotu. Zvanična Moskva je najvažniji saveznik Sirije, a predsednik Vladimir Putin, po svemu sudeći, neće odigrati ulogu Borisa Jeljcina, koji je podvio rep i nije se suprotstavio Americi i NATO kada je 1999. bombardovana tadašnja SRJ. U slučaju eskalacije sukoba i početka napada na Siriju bez odobrenja Saveta bezbednosti UN-a, Putin bi mogao da Al Asadu isporuči protivvazdušni sistem S300, koji važi za jedan od najboljih u svetu.
Sistem vredan oko milijardu dolara Sirijci su Rusiji već isplatili, ali je do zastoja u isporuci došlo na zahtev Izraelaca kako se ne bi narušio balans snaga u regionu. Ruski mediji tvrde da je Kremlj odredio jun 2014. kao krajni datum za isporuku ovog sistema. Bašar al Asad bi voleo da već sada ima sistem koji može istovremeno da prati 12, a dejstvuje protiv šest ciljeva na razdaljini od 150 kilometara i visini od 27.000 metara. Agencija Interfaks je prenela da je Rusija u region poslala dva ratna broda. U pitanju su jedan lovac na podmornice i raketni razarač. U Kremlju tvrde da se radi o „dugo planiranoj rotaciji brodova u regionu“ i da njihovo slanje nema veze sa situacijom u Siriji.

Bašar Asad je juče poručio da će njegova zemlja izaći kao pobednik u slučaju sukoba sa SAD i njenim saveznicima.
„Od početka krize, kao što znate, čekali smo da se pokaže naš pravi neprijatelj. Naš moral je dobar i spremni smo da se suočimo sa svakim napadom kako bismo sačuvali domovinu. Ovo je istorijski sukob iz kojeg ćemo izaći kao pobednici.

Izveštaj UN u subotu!
Ban Ki Mun, generalni sekretar UN-a, najavio je da će istražitelji UN-a u subotu napustiti Siriju. Istražitelji bi trebalo da daju konačan sud o tome ko je 21. avgusta upotrebio hemijsko oružje - sirijska armija ili pobunjenici.


SAD bez dokaza!
Obaveštajni podaci koji povezuju Al Asada sa hemijskim napadima „nisu sigurna stvar”, izjavili su američki obaveštajni zvaničnici za AP. Oni tvrde da još nije jasno ko kontroliše deo zaliha sirijskog hemijskog oružja.


Asad sprema kamikaze
„Gardijan“ je objavio da režim Bašara al Asada razmatra upotrebu pilota kamikaza protiv eventualnog napada zapadnih snaga. To je izjavio jedan oficir sirijske vazdušne odbrane. Prema njegovim rečima, 13 pilota je već potpisalo izjavu da pristaje da se žrtvuje!

Poslednji komentari
  • DR Vreme: 30.08.2013 08:41h

    kao i nama sto su poslali :P

  • NN Vreme: 30.08.2013 08:43h

    To bi bilo super! Taman da napadnemo jug srbije i uzmemo nasu zemlju!

  • Dr Nole Vreme: 30.08.2013 09:37h

    Kao sto su i nama 1999 hahahaha...

  • mmiqui Vreme: 30.08.2013 09:46h

    Ako do sada nisu isporucili S 300 sada mogu samo da se predaju!Sprzice ih kao da nisu ni postojali!Samo jaka ruska tehnika moze da m pomogne!

  • Vladimir Vreme: 30.08.2013 12:59h

    Da prati 12,a dejstvuje na 6 ciljeva?Nato je protiv nas slao i preko sto aviona u jednom naletu,a sta misle koliko ce tek na njih.Samo ce da ih isprovociraju da ih vrate u srednji vek!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP